open-navfaktor-logo
search
Predmet Pandora
Kemal Čaušević osuđen na devet godina zatvora, oduzet će mu i imovinu
Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIOBiH), osuđen je na devet godina zatvora, a Anes Sadiković, uvoznik tekstila, osuđen je na dvije godina zatvora.
27.05.2021. u 09:51
get url
text

Riječ je o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine.

Čauševiću će biti oduzeta i imovina stečena izvršenjem krivičnog djela.

Čaušević je uhapšen u predmetu "Pandora", a optužen je za primanje dara i drugih oblika koristi, za pranje novca i zloupotrebu položaja.

Prema optužnici koju je protiv njih podiglo Tužilaštvo BiH, Kemal Čaušević je, kao direktor UIOBiH, tražio mito da u okviru svoje funkcije izvrši neke radnje, a optuženi biznismen Sedinet Karić, koji je priznao krivicu, službenoj je osobi u institucijama BiH Kemalu Čauševiću predavao novčane iznose za uvoz tekstila po broju uvezenih kamiona u periodu od 2007. godine do februra 2011. godine.

Tokom tog perioda Karić je Čauševiću predao ukupno 425.000 KM u zamjenu za favoriziranje njegove firme kao uvoznika tekstila. Tokom suđenja Tužilaštvo BiH je dokazalo, da je optuženi Čaušević novacem za koji je znao da potječe iz krivičnih djela upotrijebio za kupovinu brojnih nekretnina vrijednih 1.261.760.43 KM.

Sud BiH ga je osudio i zbog toga što je posao vršenje usluga štampanja poreskih markica na vrijednosnom papiru sa zaštitom, dodijelio firmi Glas Srpski – Grafika A.D. Banja Luka čime im je pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 200.000 KM.

Čaušević i još više od 50 osoba su uhapšeni u junu 2014. godine u akciji "Pandora". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.