Prema onome što je kazala prisutnim radnicima u zdravstvu i novinarima, Kerla je ušla na sjednicu Vlade KS, koja se održavala tokom protesta, sa namjerom da pita premijera Edina Fortu i ministra zdravstva Harisa Vranića – hoće li se obratiti prisutnima ispred zgrade Vlade KS.

VEZANI TEKST - Radnici u zdravstvu na protestima: Pozivaju Fortu i Vranića da prekinu sjednicu Vlade KS i obrate im se

No, po povratku ispred zgrade Vlade KS, Kerla je kazala da je Vranić to odbio.

- Vranić mi je rekao kako će biti sutra sa Edom (prim. dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS) na televiziji, pa neka kaže šta ima, a da se druži sa okupljenima po livadama, ne dolazi u obzir – prenijela je Kerla ono što joj je kazao Vranić.

Nakon što su čuli šta im je poručio Vranić, ogorčeni okupljeni radnici u zdravstvu od rukovodstva sindikata odmah su tražili potpunu obustavu rada.

- Ovo je nevjerovatno ponižavanje. Toliko argumenata smo iznijeli, toliko toga smo rekli, toliko toga su ljudi koji odlučuju, osjetili su dobrog od uposlenika u zdravstvu KS da nam se ovako obraća stvarno nemam riječi – kazao je Selimić.

Dodao je kako nakon ovoga Sindikat ide dalje sa svojim aktivnostima – Glavni odbor, Skupština, nastavak generalnog štrajka, ali u punom kapacitetu.

- Do sada smo bili baš ljudi, ali kada imate spram sebe one koji vas ovako omalovažavaju, nemamo drugog izbora. To znači da ćemo ovog trenutka otići na sjednicu Glavnog odbora na kojoj ćemo pripremiti sve što je potrebno kako bismo od ponedjeljka stupili u generalni štrajk, a to znači da ćemo primati samo hitne slučajeve i životno ugrožene – kazao je Selimić.

Ni doc. dr. Dženana Hrustemović, predsjednica Sindikata Kliiničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), nije krila razočarenje nastupom ministra Vranića.

- Ogorčena sam! Što se tiče izjave ministra Vranića da ne želi sa nama na livadi razgovarati, ja bih mu poručila da zdravstveni radnici djeluju svugdje, i na livadi i na i asfaltu, u tramvaju i svim drugim prijevoznim sredstvima. Prema tome, mogao se odazvati i na ovoj livadi, jer ona je park ispred zgrade Vlade KS. Žao mi je što je jedan ministar sebi mogao dozvoliti ovakvu izjavu – kazala je Hrustemović.

Prema riječima Neire Šete, predsjednice Skupštine sindikata doktora JU "Dom zdravlja" KS, predstavnici sindikata su iza 12 sati dobili poziv da uđu u Vladu KS, ali su, kako nam je kazala, brzo vraćeni iz hodnika.

- Misleći da su nas predstavnici Vlade KS pozvali na razgovor, mi smo se uputili u zgradu, ali smo vraćeni bukvalno sa stepenica uz objašnjenje da će se neko iz Vlade KS obratiti nama. Povjerovali smo, čekali i dočekali jednu ovakvu izjavu ministra Vranića. Nakon što smo čuli njegovu poruku, ja sam predložila da, ako ministar neće na livadu, evo mi ćemo se popeti kod njega, u njegove udobne fotelje, pa da nastavimo pregovore kako bismo izašli iz ove mučne situacije – dodala je Šeta.