VEZANI TEKST - Helez: Ne zovu me na sastanke nakon Konjica, bio sam protiv vlasti sa SNSD-om, u SDP-u su govorili da se Dodik promijenio

- To pitanje ću obojici ministara postaviti i u formi zastupničkog pitanja na prvoj narednoj sjednici Parlamenta Bosne i Hercegovine. Šokantna je tvrdnja ministra odbrane da je novac za nabavku američkih helikoptera već bio prebačen Ministarstvu odbrane, ali da je povučen nakon što je Konaković, zajedno s ministrima iz SNSD-a, izvršio pritisak na zamjenika ministra finansija, upozoravajući ga na krivičnu odgovornost, koje, kako je u emisiji "Istraga sedmice" potvrdio Helez, nije bilo.

Sredstva za nabavku helikoptera se, prema dostupnoj odluci Vijeća ministara, trebaju osigurati do 30. septembra ove godine. Zamjenik ministra finansija ih je Ministarstvu odbrane doznačio i ranije, pa se s pravom postavlja pitanje zašto su ta već prebačena sredstva povučena. Suštinsko je pitanje i zašto se ministar vanjskih poslova uopće na takav neprimjeren način i u čijem interesu umiješao u pitanje nabavke američkih helikoptera - izjavio je Kešo.

Kazao je da je ovo u svakoj državi na svijetu "afera ozbiljnih razmjera i njen glavni akter je dužan da javnosti podastre odgovore i snosi odgovornost za svoje poslove".

- Primjetno je da se posljednjih mjeseci ministar vanjskih poslova najviše bavi unutarstranačkim problemima, medijskim spinovima i podvalama, izmišljanjem afera drugima, pravdanjem "Trojkinih" sramotnih imenovanja, a evo sad i usporavanjem nabavke helikoptera. Dakle bavi se svime, osim vlastitim poslom. Pogledajmo samo posljednji primjer angažmana ministra vanjskih poslova - aferu Isak, tačnije afere Isaci. Količina energije koju je Konaković unio u besramno javno pravdanje imenovanja "Isaka Trećeg" za direktora KPZ "Zenica" ima sva obilježja brutalne moralne perverzije kojom je probijeno i samo dno dna - dodao je Kešo.