open-navfaktor-logo
search
Protestini skup
Kilometarske kolone na sjeveru Kosova: Srbi razvukli ogromnu trobojku
Tačno u 12 sati, kako je i najavljeno, na barikadama je počeo, "najveći protestni skup ikada". Tako ga je jučer najavila Srpska lista. Protest se održava na barikadi u Rudaru na sjeveru Kosova.
22.12.2022. u 13:32
get url
text

U pitanju je magistralni put Priština – Kosovska Mitrovica – Jarinje i nalazi se u zvečanskoj općini. Najmanje je devet barikada koje 13. dana odoljevaju pozivima međunarodne zajednice i Prištine da ih Srbi raspuste. Tek kad formirate ZSO, Srbi će raspustiti barikade, poručio je jučer predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, a danas drugačije – da uslov za raspuštanje barikada nije ZSO, već je to uslov da bi se Srbi vratili u institucije.

Čitavih sat vremena pred početak mitinga, stvorile su se duge kolone na putu Mitrovica – Zvečan. Na protest se ide organizovano a dolazi se i sa centralnog Kosova. Kako su javili mediji sa centralnog Kosova, na putevima ka Mitrovici primjetno je veće prisustvo policije.

Usljed velikih gužvi koje su se stvorile, prethodno su ka Rudaru veće grupe ljudi išle i pješke.

Ipak, za dolazak na miting u Rudaru, teže je stanovnicima sjevernog Kosova usljed zabarikadiranih glavnih saobraćajnica.

Prisutne su hiljade učesnika protesta. Ogroman je broj medijskih ekipa.

Kroz okupljenu masu razvijena je velika srpska trobojka, duga nekoliko desetina metara.

Građani nose transparente – "S vjerom u Boga i za Božić i na Badnji dan", "Predsjedniče Vučiću u tebe se uzdamo", "Jer odavde nema nazad", "Pravda za Dejana, Miljana i Slađana", "Rode nije ti ovo Nemačka, ovo je Srbija", kao i veliki transparent ispisan porukom: "Kurti, Kosmet nije tvoja prćija, ovo je naša djedovina!". 

Mitingu prisustvuju predstavnici Srpske liste, sa Sjevera ali i južno od Ibra. Tu su Dalibor Jevtić, Milan Radojević, Igor Simić, Vučina Janković, Goran Rakić, Srđan Vulović, Ljuljana Šubarić…

Velikom protestu na ovom mjestu prisustvuje i sin uhapšenog bivšeg pripadnika Kosovske policije, Dejana Pantića.

Od jutros se na istom terenu u Radaru pojačava i prisustvo međunarodnih misija KFOR i EULEX. Kako je jutros potvrđeno iz EULEX-a, oni zajedno prate sigurnosnu situaciju.

Nebom iznad okupljenih u Rudaru, patrolira i helikopter.

Kosovska policija, u međuvremenu je saopćila da će se starati o javnom redu i miru i tokom današnjeg protesta:

- Danas je na Sjeveru najavljeno održavanje protesta/skupa, pa s tim u vezi Kosovska policija će se, poštujući pravo na javna okupljanja i mirne proteste, po službenoj dužnosti, starati o održavanju javnog reda i mira, kao i dužnosti definisanih Ustavom Republike Kosovo.

Okupljene pozivaju na poseban oprez – "da ne nasjedaju na provokacije, kako bi protest protekao mirno", piše Kossev.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.