Kladioničari iz RS-a optužili "strane lobije": Žele ponoviti recept iz FBiH

Objavljeno: 10.04.17 u 11:11

Kladioničari iz RS-a predvođeni direktorom Udruženja priređivača igara na sreću RS-a Milutinom Ćosićem optužili su “strane lobističke firme“ za monopolističke pretenzije na RS.

Kako urediti ovu oblast
Kako urediti ovu oblast

On tvrdi da su “razni lobiji, koji na silu žele promijeniti zakonsku regulativu u FBiH u svoju korist“, sve prisutniji i u RS-u, i neskriveno rade za račun određenih interesnih grupa.

- Nastojanjem da se uvedu nerealno veliki porezi privatnim priređivačima igara na sreću, posebno kladionicama, veoma pogoduju i nelegalnim inostranim online priređivačima, koji nemaju baš nikakve porezne obaveze prema državi – kazao je.

Ocjenjuje da bi se problem nelegalnih priređivača mogao potpuno riješiti objavljivanjem svih podataka i adresa online priređivača igara na sreću. RS, kako kaže, jedina u Evropi ne daje javno te adrese prijavljenih lokacija i zato je i nemoguća potpuno efikasna borba protiv nelegalnih priređivača.

Ćosić smatra da postojeća zakonska regulativa "pogoduje entitetskoj lutriji i daje joj privilegovan, donekle monopolistički položaj u RS-u", ali i da, ipak, ostavlja mogućnost da se koliko-toliko održivo posluje. Porezi, kako kaže, jesu veliki, ali još ne toliki da onemogućavaju rad.

Govoreći o problemu patološkog kockanja, ističe da u svim uplatnim mjestima njihovih kompanija članica najstrože zabranjen ulaz maloljetnicima, te da se svi njihovi operateri obučavaju da prepoznaju momenat kada klađenje pređe u patologiju i da se bore protiv toga svim snagama, pišu Nezavisne novine.