open-navfaktor-logo
search
Mezarje Rakita
Klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama Vlasenice: Za 2.500 ubijenih odgovarala tek četiri zločinca
Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 17. kolektivna dženaza žrtvama velikosrpskog zločina u proljeće 1992. godine u tom gradu koju je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.
26.06.2021. u 15:10
get url
text

U obraćanju nakon dženaza-namaza, reis Kavazović je apostrofirao činjenicu da se na čelu Općine Vlasenica nalazi osoba protiv koje se vodi krivični proces, a zašto se takva osoba nalazi na čelu grada u kojem je pobijeno više od 2.000 Bošnjaka odgovore mogu dati, kako je rekao, Valentin Inzko, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, i Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH.

VEZANI TEKST - Muzika i veselje u vrijeme klanjanja dženaze ubijenim Vlaseničanima

- Ono čemu mi svjedočimo, ono što možemo vidjeti jeste da ne dolazi do promjene stava prema žrtvi. To je nešto što je poražavajuće nakon skoro 30 godina. I dalje imamo veličanje ratnih zločinaca, imamo i dalje negiranje zločina, imamo i dalje provokacije da tako kažemo, imamo pritisak na same žrtve da odustanu ponekad od traženja pravde. Moram kazati da sam tu zabrinut, dakle ne dolazi do promjene u svijesti onih koji su počinili, ali i onih koji su podržavali na bilo koji način, a danas šute, a danas na koncu šute i na veličanje tih zločinaca - rekao je reis Kavazović.

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić je istakao da su zablude priče o tzv. univerzalnim porukama koje šire pojedini političari iz RS-a, a koje se tiču kulture, ekonomije, turizma...

- Prvo, to su poruke zablude koje bi trebale sve nas da ponovo uspavaju i da se vratimo u neka vremena koja se nikada više ne bi trebala ponoviti. Ono što ljudi koji tako govore trebaju da prvo urade je prije svega da se suoče s istinom, s presudama, s prošlošću i s onim što su činili njihovi sunarodnjaci. Dakle, kada to urade onda možemo pričati o kulturi, ekonomiji, o napretku i budućnosti - rekao je Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS.

Mujo Hadžiomerović, član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, upozorava da i pojedini Bošnjaci, promjenom svojih iskaza, doprinose slobodi potencijalnih raznih zločinaca iz Vlasenice.

- Svjedoci smo svi u BiH rada tužilaštva i sudova. Nadamo se, evo dešavaju se neke promjene i očekujemo da će stanje biti popravljeno. Ali je nedopustivo ono što je za Vlasenicu vezano, 2.500 stradalih, a da su do sada samo četvorica osuđena. Dakle, trenutno je deset krivičnih prijava u obradi pri Sudu i Tužilaštvu BiH - kazao je Hadžiomerović.

Najmlađa žrtva koja je danas na mezarju Rakita pronašla svoj smiraj je Hasib Malčinović, koji je ubijen u 21. godini. Njegova sestra Hasija Selimović ističe kako njihova mati nije dočekala ovaj trenutak.

{$galerijaFotografija}

- Kakav je osjećaj? Pa znate šta, nikakav. Ne znam šta da kažem, teško je nakon toliko godina. Mati mi umrla, nije zapamtila, a imala je volju da zapamti, da ga nađu i da ga ukopa, da zna bar gdje su kosti - kaže Selimović.

Na mezarju Rakita danas su svoj vječni smiraj pronašli: Seida Ahmetović (rođena 1966.), Avdo Kuljančić (rođen 1973.), Kada Saračević (rođena 1909.), Mehmed Sitarević (rođen 1936.), Hasib Malčinović (rođen 1972.) i Avdo Hodžić (rođen 1929.).

Za zločine u Vlasenici do sada su pravomoćno osuđeni Dragan Nikolić - Jenki (koji je u međuvremenu preminuo), Predrag Bastah - Car, Goran Višković - Vjetar i Simo Stupar.

Kolektivna dženaza žrtvama Vlasenice, 26.06.2021.
1 od 22
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.