Klub Stranke demokratske akcije (SDA) u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razočaran je neodgovornim odnosom predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića, koji je izostankom sa sjednice Ustavnopravne komisije omogućio članovima Komisije iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) da "obore" prijedlog izmjena Izbornog zakona koji se odnosi na integritet izbora.

- Nikšićevim, ali i nedolaskom Dragana Mektića iz Srpske demokratske stranke, HDZ-u i SNSD-u je omogućeno da preglasaju članove Komisije iz SDA i Demokratske fronte. Zbog toga zastupnici na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma neće moći glasati o tom zakonu.

Začuđujuće je da je Nikšić svoje stranačke aktivnosti stavio ispred važnog glasanja u Ustavnopravnoj komisiji, pogotovo ako se uzme u obzir da je predlagač zakona uz SDA, Savez za bolju budužnost i Našu stranku, upravo SDP.

Svjedoci smo da SDP godinama dio svoje kampanje gradi na priči o izbornim neregularnostima, i insistiranju na fer i poštenim izborima, pa je zaista neobično da njihov predsjednik na ovakav način propusti priliku da se u Parlamentu BiH konačno podrže izmjene zakona koje će to omogućiti. Slične javne istupe ima i opozicija iz entiteta RS-a, pa čudi da i član Komisije iz SDS-a ne dođe na sjednicu.

Očekujemo od SDP-a i opozicije iz entiteta RS da na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma pokažu više odgovornosti, te da svojim glasanjem omoguće novo izjašnjavanje Ustavnopravne komisije i nastavak procedure za izglasavanje izmjena Izbornog zakona - navodi se u saopćenju Kluba SDA.