Klub utemeljitelja "zahtijeva da se vrati sve ono što je oteto, a što je bilo zajamčeno Vašingtonskim, Dejtonsko-pariskim, a nakon toga i Mostarskim sporazumom".

- Više od dva desetljeća trajale su OHR-ove izmjene Aneksa 4. Dejtonsko-pariskog mirovnog sporazuma koje su Federaciju pretvarale u entitet jednog naroda. Crvena linija je već odavno pređena. Zato niko nema pravo bilo što oko toga razgovarati i u tome Klub utemeljitelja daje punu podršku hrvatskom pregovaračkom timu na čelu s predsjednikom Hrvatskoga narodnog sabora i HDZ-a BiH Draganom Čovićem - naveli su.

Klub smatra kako je "licemjerno od bošnjačkoga pregovaračkog tima na čelu s predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, sistemski odgađati pregovore, odugovlačiti ih i opstruirati, te sada na kraju cijelog procesa iznositi neistine o krivici američkih i evropskih medijatora te hrvatske strane zbog propasti pregovora".

- Posebno nakon što je bošnjačka strana odbila čak osam hrvatskih prijedloga za izmjenom Izbornog zakona BiH, a koje je pozitivnim ocijenila i Venecijanska komisija. Istovremeno, bošnjačka strana u cijelom pregovaračkom procesu nije ponudila niti jedan vlastiti prijedlog. Ukoliko bošnjačka strana uporno bude insistirala na odbijanju prijedloga o povratku otetih pozicija u Predsjedništvu BiH i Domu naroda Federacije BiH te onemogućavala da Hrvati, kao što je to već omogućeno Bošnjacima i Srbima, sami mogu birati svoje legitimne predstavnike, Klub utemeljitelja smatra kako se potrebno vratiti na političke pozicije koje smo kao konstitutivan i suveren narod 1994. godine unijeli u Federaciju BiH - zaključili su.