open-navfaktor-logo
search
Okončan sastanak
Klubovi formirali pokret "Inicijativa 4R": Usvojeno osam zaključaka, ove stvari traže od FSBiH
Predstavnici Sarajeva, Slobode, Tuzla Cityja, Veleža i Željezničara sastali su se u Tuzli s ciljem da poboljšaju kvalitet i regulanost Premijer lige Bosne i Hercegovine, za dobrobit svih, od fudbalskim klubova, navijača, javnosti i Fudbalskog saveza BiH.
18.07.2021. u 14:07
get url
text

Predsjednik Sarajeva Damir Kasum obznanio je javnosti da su klubovi oformili pokret i nazvali ga "Inicijativa za reformu, ravnopravnost, razvoj i regularnost fubalskog takmičenja u BiH", skraćeno "4R".

Ovo je, pojasnio je Kasum, nastavak aktivnosti s ciljem osnivanja udruženja premijerligaša.

Na sastanku je usvojeno osam zaključaka, koje su na kraju potpisali Damir Kasum (Sarajevo), Elmir Šećerbegović (Sloboda), Almir Husić (Tuzla City) i Šemsudin Hasić (Velež), dok je predstavnik Željezničara sastanku svjedočio "online" i dao je odobrenje za potpis.

1. Inicijativa 4R poziva Fudbalski savez Bosne i Hercegovine na otvoreni i transparentni dijalog putem sastanka s ciljem formiranja udruženja premijerligaša BiH kao što su predstavnici klubova udruženih u ovoj inicijativi već nekoliko puta pozivali.

2. Pozivamo Borac, Leotar, Posušje, Radnik, Rudar, Široki Brijeg i Zrinjski da se pridruže inicijativi i priključe dijalogu FSBiH. Ovo nije politička, ni nacionalna inicijativa, a cilj je dobrobit svih klubova koji se takmiče u PLBiH.

3. Inicijativa poziva bh. javnost da izraze svoju podršku formiranju udruženja.

4. Zahtijevamo od FSBiH da ukine praksu kažnjavanja tzv. verbalnog delikta. Nepruhvatljivo je da se klubovi i njihovi predstavnici kažnjavaju nakon bilo kakvog prigovora, ili čak na osnovu toga što se međusobno sastaju.

5. Pozivamo da se u što kraćem roku izvrši reforma sistema suđenja u Premijer ligi i nadzora nad radom sudija. Posebno zahtijevamo da medijima i klubovima budu dostavljeni snimci sa svih kamera s kojih se snimaju utakmice.

6. Neophodno je preispitati ugovor s generalnim sponzorom Premijer lige, koji je evidentno štetan za klubove. Primjer toga su LED paneli, kojima raspolažu pojedini klubovi i koji su uložili značajna sredstva radi ostvarivanja neophodnih finansijskih prihoda. Klubovima je onemogućeno da koriste svoje LED panele i nametnuto im je korištenje panela generalnog sponzora, ili značajno reduciranje prava na korištenje svojih.

7. Dajemo punu podršku FK Mladost Doboj Kakanj u njegovoj borbi za pravdu.

8. Zahtijevamo da predstavnici FSBiH do 2. augusta 2021. uspostave dijalog s predstavnicima inicijative 4R i započnu reformne procese u skladu s prethodnim tačkama. U slučaju da predstavnici FSBiH ne započnu dijalog, predstavnici inicijative će zatražiti pomoć od viših fudbalskih institucija u sklopu UEFA-e i razmotrit će proširenje bojkota saveza u sklopu utakmice Premijer lige.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.