open-navfaktor-logo
search
Dodjela mandata
Ko će umjesto Stojanovića u Dom naroda FBiH, CIK kaže iscrpljena je lista na kojoj je bio
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine u ovom momentu neće izvršiti dodjelu mandata u Domu naroda Parlamenta FBiH jer je iscrpljena lista na kojoj se nalazio Igor Stojanović, rečeno je na posljednjoj sjednici CIK-a.
21.03.2023. u 10:33
get url
text
get url
text

CIK je utvrdio prestanak mandata Stojanovića kao delegata u Domu naroda, te je navedeno da će nakon pravosnažnosti odluke biti dodijeljen mandat nekome drugom.

Stojanović (SDP) je podnio ostavku na mjesto delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH jer je imenovan za potpredsjednika FBiH. On je u Dom naroda Parlamenta FBiH imenovan iz Skupštine Kantona Sarajevo kao delegat iz reda srpskog naroda.

U Centralnoj izbornoj komisiji su nam kazali da se još ne može reći iz kojeg kantona će biti dodijeljen mandat na mjesto Stojanovića, te da to pitanje treba biti riješeno na kolegiju.

Podsjetili su da postoji Uputstvo o prestanku i dodjeli mandata, ali su potom doneseni i kriteriji.

Postoji mogućnost da to bude kandidat iz SDP-a ako ta stranka bude imala kandidata.

Istovremeno, nakon prestanka mandata Stojanovića, CIK je dodijelio mandat Belmi Kapo iz SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

Također, nakon što je Lidija Bradara iz HDZ-a imenovana za predsjednicu FBiH, na njeno mjesto u Zastupnički dom Parlamenta FBiH treba doći Marijan Marjanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.