open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Ko će zaigrati Premijer ligu BiH ako Radnik istupi iz elite?
Premijer liga Bosne i Hercegovine u fudbalu trebala bi startati 17. jula, a još ne znamo koliko i koji klubovi će igrati elitni razred našeg fudbala.
24.06.2021. u 07:30
get url
text

FK Krupa je odustao od takmičenja, iako je osigurao opstanak, a na žrijebu se pojavio "klub X", s obzirom na to da Leotar i(li) Zvijezda 09 nisu dobili licence za nastup u eliti.

VEZANI TEKST - Cirkus u bh. fudbalu se nastavlja: Još jedan klub napušta Premijer ligu BiH?

Spomenuti klubovi će se vjerovatno žaliti Drugostepenoj komisiji za licenciranje FSBiH, a Trebinjci su već počeli sklapati igračku križaljku za PLBiH (vjeruju da će dobiti licencu).

Međutim, sada se pojavio novi problem. Iz Premijer lige BiH mogao bi istupiti i Radnik iz Bijeljine. Semberci nemaju Upravu, u finansijskim su problemima, te je neizvjesno da li će u 1. kolu igrati protiv "Kluba X".

Šta će se dogoditi ukoliko Radnik istupi iz elite? Ko će zaigrati PLBiH umjesto Bijeljinaca, ako se odluče na "povlačenje"? Mnogo je nedoumica, a kako je za Faktor objašnjeno iz Takmičarske komisije FSBiH, to bi mogla biti Zvijezda 09.

Naravno, tada bi morao biti ispunjen uvjet o licenciranju, odnosno klub iz Etno-sela Stanišić morao bi dobiti odgovarajuću dozvolu za nastup u eliti. U suprotnom, odnosno ako bi Radnik odustao od takmičenja, a Zvijezda ne bi dobila licencu, morao bi reagovati Izvršni odbor FSBiH koji bi trebao dati saglasnost nekom trećem klubu da pristupi procesu licenciranja.

Ono što treba naglasiti, u slučaju istupanja Radnika, ne bi se vršio novi žrijeb takmičarskih brojeva, nego bi Zvijezda 09 ili neki treći klub samo preuzeli Radnikov broj 1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.