open-navfaktor-logo
search
Kadroviranje u toku
Ko će zamijeniti Jusufovića: Imenovan UO UKC-a Tuzla koji će postaviti novog direktora
Vlada Tuzlanskog kantona jučer je imenovala privremeni Upravni odbor (UO) Univerzitetskog-kliničkog centra (UKC) Tuzla. Prethodnom Upravnom odboru, koji je također bio privremeni, istekao je mandat, a ovaj novi se razlikuje po sastavu od prethodnog.
26.05.2021. u 14:58
get url
text

Od sedam imena članova Upravnog odbora tri su nova, uključujući i predsjednika. Tri bivša člana su za vrijeme svog privremenog rada u UO sami sebe imenovali za načelnike klinika.

Podsjećamo, na čelo Klinike za hirurgiju imenovan je dr. Zlatan Mehmedović, tadašnji predsjednik Upravnog odbora UKC-a. Na čelo Klinike za radiologiju imenovan je dr. Samir Cipurković, a na čelo Klinike za ortopediju dr. Asmir Hrustić, a obojica su u momemntu imenovanja bili u Upravnom odboru.

Faktor saznaje da je predsjednika Upravnog odbora UKC-a sada je imenovan Elvir Mahmuzić, bivši vijećnik SDP-a u Gradskom vijeću Tuzla. Novi članovi UO su dr. Tarik Bakalović i dr. Naida Morić. U Upravnom odboru ostali su u još jednom privremenom mandatu dr. Samir Hodžić, Redžiba Šiljić Sagdati, dr. Haris Đug i Sadik Omerović.

Navedenom Upravnom odboru, najvjerovatnije će pripasti čast da imenuje novog direktora UKC-a Tuzla, jer je dr. Vahid Jusufović, prije dvije sedmice podnio ostavku na tu poziciju, nakon što mu Vlada Tuzlanskog kantona (TK) nije usvojila izvještaj o radu.

Prošli privremeni Upravni odbor, iako je imao vremena da to uradi, nije prihvatio Jusufovićevu ostavku, a njome će se, odmah po konstituiranju morati baviti UO.

Kao novi direktor UKC-a Tuzla u kuloarima se već dugo spominje dr. Alen Kamerić, koji nedavno doktorirao na privatnom Medicinskom fakultetu u sklopu Evropskog univerziteta "Kallos". Međutim, problem je što Kamerić nema naučno zvanje, a potrebno je da bude najmanje docent.

Da je UKC Tuzla, kao najveća zdravstvena ustanova u TK, jedna od glavnih meta nove vlasti koju u najmnogoljudnijem kantonu čine SDP, PDA, SBB i Naša stranka, bio je jasno već u prvim danima njihovog mandata. Naime, nakon samo 20-ak dana rada Vlada TK je, na vanrednoj sjednici, smijenila upravni odbor UKC-a, koji je imenovan u oktobru prošle godine i u svom je mandatu su dug ove zdravstvene ustanove uspio smanjiti za šest miliona KM. Međutim, zanimljivo je da direktora Jusufovića niko nije dirao do prije desetak dana kada mu nije prihvaćen izvještaj o radu.

To u biti znači da su vladajući u TK do sada čekali da njihov kandidat ispuni potrebne uvjete, a usput su Jusufoviću prepustili da se bori s najtežim valom pandemije. Da li je to zaista tako vidjet ćemo vrlo brzo, jer Jusufović definitivno želi otići.

Iz poteza aktuelne vlasti vidljivo je da je pozicija predsjednika Upravnog odbora UKC-a pripala SDP-u, a bilo bi veliko iznenađenje da direktor UKC-a ne bude čovjek Mirsada Kukića, odnosno kadar PDA, a Alen Kamerić taj uvjet, za razliku od nekih drugih, ispunjava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.