Subota, 24.10.2020.
h

Ko će zaustaviti krah zdravstva u TK: Potpisano 550 otkaza doktora i tu nije kraj

Do sada je više od 550 doktora u Tuzlanskom kantonu potpisalo otkaze, a taj broj će u naredna dva dana biti i veći. Svi potpisani otkazi će u petak biti predati medicinskim ustanovama u kojima doktori rade, a crni scenarij za zdravstvo u TK može spriječiti samo zadovoljavajuća odluka Skupštine TK, koja o doktorima raspravlja upravo u petak.

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije TK pokrenuo je štrajk, jer nisu dobili reprezentativnost u ovom kantonu, a time su ostali bez mogućnosti da potpišu poseban kolektivni ugovor. Nakon što pregovori s Vladom TK tokom štrajka nisu donijeli razultate, doktori su odlučili pokrenuti proces davanja otkaza.

- S obzirom da Vlada TK nema sluha sada je na Skupštini da donese određene odluke ili zaključke, kojima ćemo dobiti priliku da budemo priznati kao socijalni partneri i odlučujemo o svojoj sudbini - kaže Admir Suljić, predsjednik Štrajkačkog odbora doktora.

Najveći odziv doktora kada su u pitanju otkazi je u domovima zdravlja Živinice, Srebrenik, Gračanica, Gradačac, Lukavac, Kalesija i Doboj Istok. U ovim ustanovama otkaze je poitpisalo između 85 i 90 posto doktora.

- Riječ je o ustanovama koje pokirivaju 300.000 ljudi. Uzet ću za primjer samo Dom zdravlja Doboj Istok, gdje je otkaz dalo 13 od 14 zaposlenih doktora. Situacija je veoma ozbiljna. Broj otkaza će se sigurno povećavati, jer imamo veći broj kolega koji su na godišnjem odmoru - ističe Suljić.

Kada su u pitanju Univerzitetski klinički centar (UKC) i Dom zdravlja Tuzla, Suljić navodi da je odziv oko 50 posto.

- U te dvije ustanove imamo najveće pritiske na naše članove. Ipak, u Domu zdravlja je 80 doktora potpisalo otkaze, a u UKC-u oko 200 - dodaje Suljić.

Strukovni sindikat doktora okuplja 1.020 članova od ukupno 1.119 koliko ih radi u javnim zdravstvenim ustanovama Tuzlanskog kantona.

Ukoliko do ovih otkaza zaista dođe jasno je da zdravstvo u TK ide u kolaps. Ključni dan za zdravstvo u TK sada je petak, 22. juni.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh