Ustvrdio je Konaković da se ta praksa ne može vezati ni za jednog člana rukovodstva te stranke, pri tome navodeći njihova imena.

- Pozivam vas novinare i našu javnost da kontaktirate bilo koga od nas. Dostavit ćemo vam naše kućne liste, imena i prezimena naših bračnih drugova, djece, braće i sestara i ostalih članova porodica i otkrijte da li je u ovom periodu od kada postoji NiP, u protekle tri godine, neko po stranačkoj ili po rođačkoj liniji sa članovima rukovodstva zaposlen u javni sektor – poručio je Konaković.

Šta je bilo prije tri godine

Vrlo je nejasno zašto je Konaković nametnuo vremensku odrednicu od samo tri godine postojanja NiP-a, ukoliko se u obzir uzme da su gotovo svi pobrojani članovi rukovodstva od ranije politički aktivni, uglavnom unutar Stranke demokratske akcije (SDA).

Sudeći prema Konakovićevoj retorici, on i njegove stranačke kolege amnestirane su od odgovornosti za bilo kakve zloupotrebe i nepotizam samim činom izlaska iz SDA, dok istovremeno sve neregularnosti u kojima su aktivno učestvovali, mnoge od njih čak i predvodili, fakturišu svojoj bivšoj stranci.

Krenimo redom...

Supruga člana Koordinacije – Predsjedništva NiP-a Elvedina Okerića uposlenica je Porezne uprave Novi Grad Sarajevo.

Dok je bila vijećnica SDA u Centru, Senada Bosno se skrasila u općinskoj javnoj ustanovi Centar za sport i rekreaciju. Tragova o provedenoj konkursnoj proceduri za tu poziciju nema, ali je Bosno amnestirana od stranačkog zapošljavanja jer je napustila SDA i prešla u NiP. Zatim ju je NiP, uprkos neposjedovanju adekvatnih stručnih vještina, imenovao na mjesto direktorice KJU "Porodično savjetovalište".

Termin "NiPotizam" motivisan je upravo članovima porodice političkog direktora NiP-a Kemala Ademovića. Najprije je njegov sin Jasmin Ademović imenovan za direktora marketinga EYOF-a, a nedavno je zbog potrebe njegovog imenovanja na mjesto predsjedavajućeg Gradskog vijeća Grada Sarajeva propao izbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika.

Aktuelni načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur zaposlio je u Službu za obrazovanje, kulturu, sport i informisanje Općine Ilidža Lejlu Abazović, sestru Faruka Lihovca, kojem je načelnik bio vjenčani kum. U kratkom periodu na toj poziciji je uspio pronaći radno mjesto i za Benjamina Mešaka, bliskog srodnika vijećnice NiP-a Nermine Memić. Nije višak i prisjetiti se 700.000 KM, koje je Muzur kao šef Turističke zajednice Kantona Sarajevo podijelio osobama bliskim NiP-u, te da je za potrebe njegovog imenovanja mijenjan Statut te javne ustanove.

Damir Faruk Saračević je bivši konsultant u KJKP "Vodovod i kanalizacija" i član Nadzornog odbora tog preduzeća. Na obje pozicije ga je postavio NiP, iako nije posjedovao potrebne kvalifikacije.

Tarik Stambolić je pod sumnjivim okolnostima za koje bi se moglo reći da su blizu kršenja zakona bio angažiran u PD "Butmir" za mjesečnu naknadu od 1.700 KM. Saglasnost za njegov angažman potpisao je tadašnji NiP-ov ministar privrede Haris Bašić, a te je nezakonitosti istraživao i Ured za borbu protiv korupcije.

Stambolić je na proteklim Lokalnim izborima izabran za vijećnika u Općinskom vijeću Ilidža, gdje je izabran za predsjedavajućeg sa pripadajućim mjesečnim primanjima od oko 4.000 KM. Za te potrebe se izjasnio kao pripadnik Ostalih.

Redom na državnim jaslama

Sejad Đozo je profesor odbrane i sigurnosti. Od 2006. godine je zaposlen kao rukovodilac Sektora za razvoj, marketing i komercijalne poslove KJKP "Tržnice Pijace". Kakve veze odbrana i sigurnost imaju sa razvojem, marketingom i komercijalnim poslovima "Tržnica", Đozo nikada nije objasnio javnosti. Međutim, to zapošljavanje sa neodgovarajućom strukom na unosnu poziciju u javnom preduzeću za Konakovića više nije sporno jer je Đozo danas član NiP-a.

U rukovodstvu NiP-a je i izvjesni Faruk Muharemović. Ako ste pomislili da bar on dolazi iz realnog sektora, prevarili ste se. Muharemović je uposlenik Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.

Prvog juna 2016. godine je radni odnos sa Zavodom zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zasnovala tadašnja supruga NiP-ovog Amela Mekića. Tada je Mekić bio član SDA, ali se taj nepotizam danas "ne pika" jer je on u međuvremenu napustio tu stranku i prešao u NiP.

I supruzi Gorana Akšamije se posrećilo nakon što je on prešao u NiP. Ona je 18. oktobra 2019. godine zaposlena u JU Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, gdje prima osnovnu mjesečnu plaću u iznosu od 1.484,26 KM.

Akšamijin stranački kolega i kolega iz Zastupničkog doma Parlamenta FBiH je Mirsad Pindžo. O njemu, njegovim promjenama stranačkih dresova i zauzimanjem kapaciteta servera Registra zaposlenih mediji već godinama izvještavaju. Ali on se skrasio u NiP-u, pa je naprasno postao častan, hrabar, pošten, sposoban...

Takav je iznenada, nakon što je izbačen iz SDA, postao i Aljoša Čampara. Stavljena je po strani činjenica da je Konaković baš zbog Čampare napustio SDA, baš kao što su stavljene po strani i sve ranije međusobno razmjenjivane optužbe, poput one da je nepotizam zapošljavanje Čamparine supruge na mjesto šefice Odsjeka za objavu zakona, izvornika i usaglašavanje zakonskih tekstova Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Navedena imena su samo šturi presjek stranačkog zapošljavanja, "NiPotizma" i ostalih zloupotreba vezanih za ovu stranku, ali i ona sasvim dovoljno govore o karakteru te stranke, te o vjerodostojnosti tvrdnji njenog šefa.

Gdje su stali Amar Dovadžija nastavlja

Da će nastaviti sa takvom praksom, potvrđuje i posljednje imenovanje Amara Dovadžije, nastavnika Engleskog jezika i NiP-ovog kandidata za načelnika Ilijaša, na mjesto direktora "Sarajevo-šuma".

Upitan da prokomentariše izostanak Dovadžijinih kvalifikacija za tu poziciju, Konaković je kazao da je on "hrabar".

Ili će za svoje saradnike Konaković reći da su u NiP došli kao "ostvareni ljudi", kako to slikovito voli opisati njegov novi politički partner. To što se većina njih  "ostvarivala" kroz kadrovsku križaljku SDA nije im mahana. Uostalom, lopovluk su ostavii tamo u SDA, a ono što su principijelno jamili ponijeli su u NiP. Dosljedno, i sa karakterom.