Utorak, 27.02.2024.
h

Ko je uznemirio Dodikove obavještajce: Proteste organizovali sa 68 KM, Ćeranić ih optužio da su "Soroševi plaćenici"

Predrag Ćeranić, vodeći obavještajac predsjednika RS-a Milorada Dodika, u tekstu pod naslovom "Obojena revolucija nikako da se primi kod prekodrinskih Srba", objavljenom na RTRS-u, obrušio se na nevladinu organizaciju "Restart Srpska" koja je nedavno u Banjoj Luci organizovala proteste zbog kupovine (pre)skupog automobila za potrebe Ministarstva prosvjete i obrazovanja RS-a.

- U Srpskoj se vještački nastoji stvoriti nezadovoljstvo koje za rezultat treba da ima izlazak naroda na ulice, u što više prilika i u što većem broju. Kada se stvori kritična masa, provokatori izazivaju sukobe sa policijom, kako bi scene sukoba medijskim kanalima obišle svijet. Nije isključeno da bi nestabilne prilike mogli iskoristiti povratnici sa sirijskog ratišta i radikalne grupe, kako bi stanje u Srpskoj postalo haotično. Zatim bi na scenu stupio NATO kao "mirotvorac i zaštitnik". Pod okriljem NATO-a u Srpsku bi ušle hrvatske trupe – prognozira obavještajac, analitičar i vidovnjak Ćeranić u spomenutom tekstu.

Optuženi da su Soroševi plaćenici

Okupljanje dvjestotinjak aktivista u banjalučkom parku "Mladen Stojanović" do te mjere je uznemirilo paraobavještajne strukture u RS-u predvođene Ćeranićem, da je grupu mladih nezadovoljnih potezima vlasti čak optužio da su "Soroševi plaćenici".

- Bez namjere da se prema odluci Vlade Srpske o kupovini automobila vrijednosno određujemo, ne možemo da ne uvidimo da se povod samo čekao kako bi se zamajac nove "obojene revolucije" pokrenuo. Gradovi koje je ta "revolucija" obojila ne pamte je po dobru, jer naručiocima "obojene revolucije" nije cilj smjena vlasti, već rušenje države. Bez obzira na relativno mali broj protestanata koji se u Parku Mladen Stojanović okupio, proteste ne treba potcjenjivati - piše Ćeranić u tekstu objavljenom na web sajtu RTRS-a.

Radio Televizija Republike Srpske je, smatra Ćeranić, "na udaru onih koji bi da nametnu samo svoju istinu, kreiranu u poznatim centrima, i plasiranu preko Sorošovih nevladinih organizacija, kupljenog utjecaja u medijima, i neostvarenih političkih lidera."

Bez obzira na to što se od njega - a to je već mnogo puta dokazao - može očekivati praktično sve, Ćeranićev pamflet u organizaciji "Restart Srpska" dočekali su sa nevjericom. U otvorenom pismu Džordžu Sorošu, članovi ove organizacije navode, između ostalog, kako su spomenute proteste u Banjoj Luci organizovali sa svega 68 maraka.

- S obzirom na to da i Vi i mi znamo, da nas do sada niti "Soroš" fondacija, niti norveška ili bilo čija druga ambasada nisu finansirali, te da smo proteste organizovali sa svega 68 KM koje smo skupljali marku po marku, sada ćemo vas zamoliti da, kad smo već postali strani plaćenici i domaći izdajnici, udijelite i nama koje milionče, jer znamo da je jedini životni cilj koji imate rušenje Vlade Republike Srpske. I vlast u Republici Srpskoj i policija i svi koji žele mogu vidjeti da je saldo na našem računu jednak nuli, te Vas molimo da to ispravite i da od nas napravite milionere, pa da možemo da živimo kao i vlastodršci u Srpskoj. Ipak, skrenut ćemo vam pažnju da se dobro fokusirate i osigurate da novac "legne" na pravi račun, a ne onaj stari račun na koji ste u prošlosti velikodušno slali – napisali su Sorošu aktivisti "Restarta Srpske".

Inače, Predrag Ćeranić bivši je uposlenik Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH, koji je iz te agencije najprije istjeran 31. decembra 2004. godine zbog "eliminatornih elemenata u sigurnosnoj provjeri", da bi se na posao vratio 1. aprila 2008. godine, nakon odluke Suda BiH. Međutim, nakon nekoliko mjeseci u službi ga je smijenio tadašnji visoki predstavnik u BiH Miroslav Lajčak, s obzirom na to da je Ćeranić bio dio mreže koja je skrivala kasnije osuđenog ratnog zločinca Stojana Župljanina.

Rad pod okriljem Dodika

Za nastavak Ćeranićeve obavještajne karijere pobrinuo se Milorad Dodik, koji je pod paravanom Uprave za borbu protiv terorizma i ekstremizma MUP-a RS-a osnovao vlastitu paraobavještajnu agenciju, čiji je cilj održavanje SNSD-a na vlasti po svaku cijenu. Za rukovodioca te agencije Dodik je postavio Ćeranića, koji je u martu ove godine imenovan za vršioca dužnosti dekana novoosnovanog Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjoj Luci.

Nakon Ćeranićevog imenovanja reagirala je (naravno, anonimno) grupa profesora i članova Senata banjalučkog Univerziteta, koji su naveli da je Ćeranić na poziciju dekana izabran uprkos tome što su se na konkurs prijavili znatno kompetentniji kandidati.

Predrag Ćeranić završio je Filozofski fakultet i postdiplomske studije na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a doktorirao je na privatnom Univerzitetu "Slobomir" u Bijeljini i na Fakultetu bezbjednosti Univerziteta u Beogradu 2014. godine.

Njegova dva doktorata su gotovo identična, tvrde banjalučki profesori, a Komisija za izbor v.d. dekana mu je, mimo Pravilnika, vrednovala 130 novinskih članaka kao naučne radove?! Radi se o člancima koji u objavljeni u zvaničnom glasilu SNSD-a "Argumenti", nekadašnjem listu Press RS te na portalu Fond strateške kulture, u kojima je Ćeranić, uglavnom, veličao politiku, lik i djelo Milorada Dodika i optuživao njegove kritičare za izdaju i petokolonaštvo.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Najnovije Najčitanije Na vrh