open-navfaktor-logo
search
Atraktivna lokacija
Ko je vlasnik nove ljetne bašte u sarajevskoj Ferhadiji koja se proširila i na zelene površine?
U sarajevskoj općini Stari Grad omogućeno je postavljanje novih ljetnih bašti, tako da su one otvorene na nekoliko atraktivnih lokacija.
03.07.2020. u 08:25
get url
text

U Ferhadiji je s radom počela ljetna bašta "Mercato Main Street" koja se proširila i na okolni park.

- Korisnik javne površine na predmetnom lokalitetu je privredno društvo "Mercato Group" d.o.o. Sarajevo. Sa ovim privrednim društvom Općina Stari Grad zaključila je ugovor o zakupu za korištenje 60 m² javne površine u ulici Ferhadija za period 1. juna do 1. oktobra. Ukoliko se zakupac nakon tog perioda obrati zahtjevom za produženje, Općina će razmotriti i tu mogućnost. Važno je naglasiti da se na predmetnoj lokaciji i ranije nalazila ljetna bašta, te da je Općina Stari Grad od 2012. do 2019. godine imala sklopljene ugovore o korištenju ove javne površine sa privrednim društvom WS d.o.o. Sarajevo, vlasnika M. T. Dakle, nije riječ o postavljanju ljetne bašte na lokaciji gdje se nikada nije nalazila, nego o drugom korisniku i estetski i ambijentalno primjerenijoj bašti, uređenoj kako dolikuje ulici Ferhadija - kažu iz Općine Stari Grad.

{$galerijaFotografija}

Dalje ističu da nemaju obavezu prema vlasnicima okolnih objekata ili korisnika javnih površina u smislu da je potrebna njihova saglasnost jer kao titular javne površine Općina ima diskreciono pravo kome će je dodjeljivati.

- Općina Stari Grad do danas nije primila nijednu primjedbu vlasnika okolnih ljetnih bašti ili građana i iznenađeni smo ovakvim upitom, te opravdano izražavamo sumnju da se radi o nezadovoljstvu koje ispoljava raniji korisnik ove javne površine. Ostale neutemeljene i neosnovane navode vlasnika okolnih objekata Općina Stari Grad ne može komentarisati, a kao što je već navedeno, Općina je ugovor o zakupu ove javne površine sklopila sa privrednim društvom "Mercato Group" d.o.o. Sarajevo. Lice ovlašteno za zastupanje navedenog pravnog lica, te ujedno potpisnik predmetnog Ugovora je direktor "Mercato Group" d.o.o. Sarajevo, inicijala A. DŽ. - kažu iz Općine Stari Grad.

IMG_9865.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.