Također, u borbi za depolitizaciju policije i vraćanje policije policajcima, SDA želi uključivanje sindikata policije i njihovo aktivno učešće u svim procesima odlučivanja unutar policijske strukture, od činovanja, do prijema novih policajaca i unaprjeđenja uslova za rad policije.

- Posebno ističemo, u cilju jačanja ljudskih kapaciteta policije u KS, da se SDA odlučno bori za dodatni prijem policajaca u službu.

VEZANI TEKST - Ko koči, a ko pokreće: Šta je u zakonima o policiji u KS uzrok spora ministara Juske i Halebića

Cijeneći važnost ove teme i njen direktan uticaj na funkcionisanje Kantona Sarajevo, ali i sam život građana kantona, SDA predlaže širu društvenu raspravu u kojoj će se za usvajanje novog Zakona o unutrašnjim poslovima i novog Zakona o policijskim službenicima KS pitati prvenstveno policija - od policajca do vrha policijske strukture - te struka i pripadnici akademske zajednice iz relevantnih naučnih oblasti.

SDA Kantona Sarajevo poziva sve političke stranke da se aktivno uključe u pripremu i izradu navedenog zakona te ponude najbolju ekspertizu za ovo važno društveno pitanje.

Stranka demokratske akcije, kao državotvorna stranka koja aktivno radi na jačanju institucija sistema na svim nivoima vlasti, želi jaku policiju u Kantonu Sarajevo koja će i dalje biti ponos i garant sigurnosti svih njenih građana - navodi se u saopćenju.