open-navfaktor-logo
search
Borba sa koronom
Ko su članovi novog Kriznog štaba KS: "Nisu izabrani najbolji u struci, stručnjaci očito nisu podobni"
Novoimenovani ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić imenovao je novi Krizni štab Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane koronavirusom.
12.01.2021. u 17:51
get url
text

Ranije je ministar zdravstva Vranić kazao kako smatra da su dosadašnji članovi Kriznog štaba umorni i da je to razlog zašto imenuje novi Krizni štab.

- Mislim da su se oni malo zamorili, da su i oni trpili veliki pritisak, ne samo od zdravstvenih radnika koji su ih kritikovali nego i same javnosti. Vrijeme je da se i oni malo odmore, da dođu malo svježiji sa nekim novijim idejama koji će usaglasiti mjere koje ćemo zadržati, možda i pojačati neke mjere – kazao je ministar Vranić za TVSA.

Vranić je sebe imenovao za predsjednika, a kao članove novog Kriznog štaba imenovao je Aidu Pilav, Aidu Pitić, Ednana Drljevića, Goranu Krstović, Denaidu Ovčinu-Šabanović, Lejlu Pojskić-Kapur i Amru Isić.

Aida Pilav bila je predsjednica prethodnog Kriznog štaba KS i diektorica je Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Aida Pitić, koja je bila članica i prethodnog Kriznog štaba, je specijalista epidemiolog i uposlenica Zavoda za javno zdravstvo KS.

Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo KS

Doktor Ednan Drljević je specijalista infektolog i trenutno šef Covid-odjela Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu.

Gorana Krstović, specijalista pneumoftiziolog, uposlenica je JU Dom zdravlja KS kao pulmolog. Krstović je ranije radila u Javnoj zdravstvenoj ustanovi Bolnica Srbija. U septembru 2020. godine Krstović je magistrirala na Medicinskom fakultetu u Foči, Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

Denaida Ovčina Šabanović, specijalista interne medicine, uposlenica je JU Dom zdravlja KS, kao specijalista internista.

Lejla Pojskić-Kapur, genetičarka, naučna savjetnica Instituta za genetski inženjering i biotehnologiju Univerziteta u Sarajevu.

Amra Isić, pravnica, sekretar je Ministarstva zdravstva KS i predsjednica Nadzornog odbora Opće bolnice.

Krizni štab KS je ranije imao više članova nego novoimenovani, a činili su ga: prof. dr. Aida Pilav, predsjednica, prof. dr. Mirsada Hukić, član ANUBiH, dr. Ismet Gavrankapetanović v. d. direktora "Opća bolnica", prim. dr Amra Junuzović-Kaljić u ime Skupštine KS, član, doc. dr. Rusmir Baljić, infektolog KCUS-a, prim. dr. Muhamed Ahmić, generalni direktor JU Dom zdravlja KS, član, mr. dr. Adem Zalihić, član, dr. Anisa Bajramović, specijalista epidemiolog, Izet Smajić, sanitarni inspektor KS, dr. Alma Kadić, pomoćnica ministra u ime Ministarstva zdravstva KS, Alen Katović, diplomirani pravnik, pomoćnik ministra zdravstva KS, Kemal Beganović, vanjski saradnik u ime Ministarstva zdravstva KS.

Jasmina Biščević-Tokić, zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo i doktor medicine, za Faktor je kazala kako smatra da nisu izabrani najbolji koji bi mogli odgovoriti na aktuelnu situaciju.

- Kada govorimo o novom sazivu Kriznog štaba, ne mislim da su izabrani najbolji u svom poslu što bi trebao da bude cilj svake Vlade KS. Treba da imamo najboljeg infektologa, a mi imamo penzionera koji nema licencu za rad u KS. Doc. dr. Rusmir Baljić je šef klinike za infektivne bolesti koji očito za novu Vladu nije podoban iako je i više nego ekspert u svojoj struci. Mr. sci. dr. Adem Zalihić je pokazao svojim sposobnostima i znanjem kako JU Hitna medicinska pomoć KS u ovih deset mjeseci pandemije djeluje na terenu u punom kapacitetu i pomaže svojim građanima, valjda ni on nije podoban za ministra Vranića. Od svih pulmologa u Kantona Sarajevo koji su eksperti u svom poslu izabrana je doktorica o kojoj ne bih puno pričala jer smatram da nije trebala biti u ovom sazivu Kriznog štaba. A za ministra Vranića poruka je da je KCUS najbolja medicinska baza za struku i da se prema njima ne odnosi maćehinski, nego da iskoristi svo znanje i resurse kojima raspolaže ova ustanova – kazala je Biščević-Tokić.

Imenovanje novog Kriznog štaba komentirao je i zastupnik u Skupštini KS Haris Zahiragić.

- Nova Vlada KS je među prvim odlukama donijela onu da smijeni Krizni štab. Kada sam to vidio, pomislih uredu, izabrali ljudi bolje i stručnije. Međutim, imam šta i vidjeti. Primjera radi, smijenili su dr. Rusmira Baljića - šefa Klinike za infektivne bolesti i docenta na Medicinskom fakultetu u Sarajevu, a imenovali penzionera iz Zenice, uz dužno poštovanje Zenici, koji nema licencu za ljekarski rad u KS. Također, smijenili su čestitog i vrijednog dr. Adema Zalihića, magistra medicinskih nauka i specijalistu urgentne medicine - po mom mišljenju do sada najboljeg direktora Hitne pomoći, a imenovali ženu koja je svježe magistrirala na Medicinskom fakultetu u Foči – naveo je Zahiragić na Facebooku.

Direktor JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo Muhamed Ahmić, koji je ranije bio član Kriznog štaba, kazao je za Faktor da novom Kriznom štabu želi puno sreće u radu.

S obzirom na brojne komentare kako u sastavu novog Kriznog štaba KS nema direktora javnih zdravstvenih ustanova putem kojih bi se trebala vršiti koordinacija i koje bi trebale implementirati odluke Kriznog štaba KS, Ahmić odgovara:

"Ja sam siguran da će Krizni štab Doma zdravlja provesti sve odluke Kriznog štaba Ministarstva zdravstva. Mislim da su manje bitna imena nego kako to u praksi izgleda. Ja sam čim sam došao formirao Krizni štab u Domu zdravlja i oni zaista rade ogroman posao, vrlo odgovorno i rješavaju sve probleme kada je riječ o ovoj ustanovi. Nema razloga da Krizni štab Doma zdravlja nema dobru saradnju sa kantonalnim Kriznim štabom".

Na najavu ministra Vranića da mijenja sastav Kriznog štaba jer smatra da su se zamorili i da im trebaju novi ljudi, Ahmić kaže da su članovi Kriznog štaba puno ranije zatražili razrješenje.

- Mi jesmo bili umorni, ja uopće nisam koristio godišnji odmor prošle godine. Da postoji umor, postoji – kazao je Ahmić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.