Srijeda, 21.02.2024.
h

Ko su koordinatori protesta: Sa stranačkog skupa u blokadu Federacije, borci izmanipulirani

U videomaterijalima koji su postali dostupni široj javnosti, neki od boraca iz Bosanske krajine potvrdili su da su tokom posljednjih protesta izmanipulirani, te da plan nije bio blokada Federacije, već protesti pred Parlmentom FBIH.

Veliki broj boraca koji su se našli na protestima i učestvovali u blokadi saobraćajnica 28. februara bio je iz Cazina. Već 17. februara na skupu održanom u Cazinu dogovoreno je masovno učešće predstavnika boraca iz ovog grada. Na spisku koji su objavile Vijesti.ba, prijavljenih učesnika bilo je čak 250. Ovaj skup je organizovan u Cazinu, gotovo bez učešća boraca iz drugih krajiških gradova.

Upravo je u Cazinu već godinama na vlasti A-SDA koja je, nezvanična saznanja govore, pomogla u organizaciji blokada. Zvanično, ova stranka je saopćenjem za javnost dala svoju otvorenu podršku. Cazinjani su bili na gotovo svakoj barikadi, većinom u Vogošći, ali i na Ivanu, Šićkom Brodu i Blatuši.

Jedan dio njih, tvrde upućeni, ima snažn stranačku pozadinu, a iako većinom iz Cazina, tokom protesta služili su se zastavama 505. viteške brigade iz Bužima koja u Krajini ima posebnu težinu.

Stranačka pozadina ih mnoge veže za A-SDA. Među njima su i Dževad Kapić i Safet Delalić, na slici sa zastavom A-SDA, simpatizeri stranke. Safeta Delalića kao koordinatora navodi i borac Nijaz Tutić, čiju izjavu također prenosimo.

Kapić i Delalić        FOTO: VIJESTI.BA

Tutić je potvrdio i da je koordinator bio i Hasib Prošić. A Hasib Prošić, zvani Bobetko, vozač je u Vladi USK, zaposlen dok je u koaliciji na kantonalnom nivou bila A-SDA. Prošić je za proteste iskoristio produženi vikend za 1. mart, nakon čega se uredno vratio na posao u Vladi.

Interesantno, fotografije otkrivaju i da je na skupu u Cazinu održanom 17. februara učestvovao i Jusuf Bajraktarević. Bajraktarević je savjetnik gradonačelnika Cazina i ujedno predsjednika A-SDA Nermina Ogreševića.

Neki od boraca koji su prošle sedmice učestvovali u protestima i blokadi saobraćajnica u Federaciji BIH, za lokalne mediji u Krajini su ispričali svoju stranu priče.

Oni na objavljenim snimcima tvrde da su njima u mnogome manipulirali te da iza svega stoji politika.

Tako Nijaz Tutić, pripadnik 5. Korpusa i jedinice Tigrovi, navodi da je plan bio da se ide pred Parlament, ali da su ih koordinatori okrenuli na Koševu da idu u pravcu Vogošćanske petlje.

Nijaz Tutić: Tvrdi da je izmanipulisan

Istog stava su i ostali, među njima i Meho Jusić, pripadnik 3. Korpusa Armije BiH, koji kaže da su na pola puta shvatili da su usmjereni u ono što nije bila njihova ideja.

Izjava Mehe Jusića

Izjava Ibre Ćehajića

Izjava Rifata Begića

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh