Iako su kazne za ovakvo kršenje zakona propisane u iznosu od 300 KM do 3.000 KM, Centralna izborna komisija (CIK) BiH odlučila je prvo obavijestiti ih i dati im rok od sedam dana da ispoštuju svoju obavezu.

VEZANI TEKST - Šta imaju skupštinski zastupnici u KS: Ogromna primanja, automobili, nakit, apartmani...

Centralna izborna komisija BiH objavila je i spiskove zvaničnika koji nisu dostavili imovinske kartone, kako njih 2.099 koji su izabrani na lokalnim izborima 2016. godine, tako i onih 764 koji su izabrani na lokalnim izborima prošle godine.

Po zakonu, oni su bili dužni da 30 dana po isteku mandata 2016-2020. godina dostave izjave o imovinskom stanju, odnosno 30 dana po objavi rezultata izbora održanih 2020. godine, kada su u pitanju novoizabrani.

Tako, između ostalog, imovinske kartone nisu dostavili načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić, načelnik Orašja Marijan Oršolić, gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, načelnik Ilidže Nermin Muzur, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, načelnik Sokoca Milovan Bjelica, načelnik Konjica Osman Ćatić...

Tu su i vijećnik u Općinskom vijeću Centar Sarajevo Sulejman Haljevac koji ni na kraju prošlog mandata nije dostavio imovinski karton, njegov kolega Željko Majstorović, a na spisku je Ismir Jusko, bivši državni i kantonalni ministar, koji je nedavno pak ostao bez vijećničkog mandata u Općini Centar jer je obavljao nespojivu dužnost savjetnika ministra.

Među onim koji nisu dostavili imovinske kartone su i kompletni sazivi općinskih vijeća, odnosno skupština općina poput Bosanskog Novog, gdje 28 vijećnika nije dostavilo imovinske kartone, uključujući načelnika Miroslava Drljaču. Isto toliko ih je i iz Konjica koji nisu ispunili ovu obavezu. Iz Orašja tu obavezu nisu ispunila 22 zvaničnika, njih 26 iz Jajca, 30 iz Zenice...

Neka se načelnička imena ponavljaju, i na spisku onih koji nisu dostavili kartone na kraju mandata 2016-2020. godina su opet Miroslav Drljača, Fikret Abdić, Milovan Bjelica.

VEZANI TEKST - Šta su "zgriješile" političke stranke: Od zabranjenih donacija do nevođenja evidencija

Imovinske kartone na kraju mandata nisu dostavili i dugogodišnji političar Mirnes Ajanović, predsjednik BOSS-a koji je bio u lokalnoj vlasti Tuzle, bivši načelnik Ilidže Senaid Memić, Miro Lazović, vijećnik u Općini Centar Sarajevo, Ljubo Bešlić, bivši gradonačelnik Mostara...

Na ovom spisku ima i onih koji su preminuli kao što je nekadašnji gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić.

Vlado Rogić, član Centralne izborne komisije BiH, na jučerašnjoj je sjednici prokomentarisao da smatra da je problem u neobaviještenosti izabranih zvaničnika.

- Trebamo upozoriti da je ovo postala masovna pojava. Da je to sto ljudi, rekao bih i nekako da se namjerno griješi, ali očigledno da u sistemu nešto ne funkcioniše – dodao je Rogić.

I Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, kazala je da možda imaju opravdane razloge, te navela primjer Ljube Bešlića "za kojeg znamo da je jako bolestan".