open-navfaktor-logo
search
Izbor direktora OSA-e
Ko u Dodikovo ime "ubacuje klipove": Čavka svoje "sumnje" dostavlja Nikšićevoj komisiji
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je "ubacivanje raznih klipova", kojim se pokušava osporiti reizbor Osmana Mehmedagića za direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine, u potpunosti prepustio strukturama koje za sebe vole reći da su "probosanske".
03.02.2020. u 13:51
get url
text
Nermin Nikšić, Bakir Alispahić, Milorad Dodik, Oleg Čavka

Zbog tih "raznih klipova" je, podsjetit ćemo, SNSD podržao izbor predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Nermina Nikšića na čelo Komisije za nadzor nad radom OSA-e.

VEZANI TEKST - Zašto je SNSD podržao Nikšića: Šef SDP-a želi utjecati na izbor direktora OSA-e, Zakon mu ne dozvoljava

Istoj toj komisiji je 30. januara državni tužilac Oleg Čavka dostavio dopis u kojem navodi sumnje u vjerodostojnost diplome aktuelnog direktora, koje je, tvrdi, istragom potvrdio. Dostavljanje dopisa je "procurilo u javnost" posredstvom novinske agencije Patria, iza koje stoji Bakir Alispahić, kontroverzni biznismen sa američke "crne liste", koji je svoje mjesto u SDP-u pronašao po Nikšićevom preuzimanju kormila te stranke.

VEZANI TEKST - (Pred)novogodišnji transferi: Alispahić u SDP-u, Kovačević u SBB-u

Koliko je Čavka zaista "istragom potvrdio sumnje u vezi s lažnom diplomom", svjedoči činjenica da nakon više od godinu istrage te "potvrđene sumnje" nisu pretočene u konkretnu optužnicu već te "potvrđene sumnje" distribuira Komisiji kojom rukovodi Nikšić.

S druge strane, protiv Čavke je Ured disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH podigao tužbu zbog nezakonitog saslušavanja novinarke Žurnala Azre Omerović u slučaju "Diploma", te samoinicijativnog započinjanja istrage o diplomi Osmana Mehmedagića bez formalne naredbe o njenom provođenju.

VEZANI TEKST - Ured disciplinskog tužioca podnio tužbu protiv Olega Čavke

Ta tužba, kako piše Patria, "nije zaustavila tužioca Čavku da nastavi istragu", što sugerira da je Čavka, koji je i ranije bivao sankcioniran zbog disciplinskih prekršaja, izuzetno motiviran da tu istragu ipak nastavi, bez obzira na nepostojanje pravnih pretpostavki i prijetnji sankcijama.

Podsjetit ćemo da je Čavka ranije sankcioniran zbog uništavanja zapisnika sa ispitivanja svjedoka, te slanja neprimjerenog sadržaja tadašnjem glavnom državnom tužiocu Miloradu Barašinu sa lažne e-mail adrese.

Nešto prije afere "Diploma", u okviru koje je Čavka propustio istražiti i utvrditi odgovornost njenih glavnih aktera, ovaj državni tužilac "ponovio" se automobilom "volkswagen T-Roc" iz autosalona "AC Quattro", čiji je vlasnik upravo Bakir Alispahić. Alispahićevo vozilo, čija je procijenjena vrijednost nešto viša od 40.000 KM, "testirao" je tužilac Čavka, prije nego što ga je prvi put registrirao na svoje ime 3. decembra 2018. godine.

Nikšića i Alispahića od ranije, prema pisanju medija, vežu čvrste poslovne veze, ali i očigledni interesi da na čelo OSA-e dođe neko ko se ne zove Osman Mehmedagić. Uzimajući u obzir ovlasti te agencije i kada su istrage različitih oblika kriminaliteta u pitanju, te ranije medijske napise o Alispahićevim poslovnim poduhvatima, naziru se motivi njegovog "kritičkog odnosa" prema mogućnosti Mehmedagićevog reizbora.

S druge strane, Nikšićevi motivi za "ubacivanje raznih klipova" se mogu prepoznati i u prisnim odnosima njegovih prvih saradnika sa stranim obavještajcima u BiH. O tim je odnosima, odnosno uskim vezama, govorio i bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija.

VEZANI TEKST - Izbor direktora OSA-e: Damir Mašić i prijatelji iz Rusije oduševljeni SNSD-ovom najavom

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.