open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Banjoj Luci
Koalicioni partneri SNSD-a horski ponovili: Odluka CIK-a BiH nezakonita, slijedi pravna, ali i politička borba
Predstavnici vladajuće koalicije u RS-u okupljene oko SNSD-a, nakon današnjeg sastanka u Banjoj Luci podvukli su da je nezakonita odluka Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine za ponovnim brojanjem glasova za predsjednika RS-a.
11.10.2022. u 14:20
get url
text

Uvjereni su u pobjedu Milorada Dodika za ovu funkciju. Najavili su borbu svim pravnim sredstvima, a ukoliko bude potrebe i "političku borbu".

- A sve su prilike da će tako i biti - izjavio je Dragan Čavić, predsjednik NDP-a.

On smatra da je odluka CIK-a BiH politička, a ne pravna, i da ne postoji zakonsko uporište za njeno donošenje.

Željka Cvijanović (SNSD) je poručila da je jasna pobjeda ove koalicije na upravo završenim izborima, ali i pojedinačnih kandidata.

- Stvari koje je problematizovala opozicija ne piju vodu jer smo utvrdili da i naš kandidat ima na brojnim biračkim mjestima nula glasova. Također, kada sam ja izgubila kao kandidat za člana Predsjedništva BiH, bilo je oko 56.000 nevažećih listića, a sada ih je oko 34.000 - rekla je Cvijanović.

Podvukla je da je odluka CIK-a neutemljena, nezakonita i manipulativna.

- Ovo je velika avantura, a mi u RS-u ne smijemo da pokleknemo ovakvim stvarima. Mi se ne plašimo prebrojavanja, ali ne podržavamo aktivnosti koje proističu iz nezakonitog ponašanja CIK-a. Plašimo se da je ovdje na sceni velika podvala. Sve je bilo manipulativno, od preuranjenog proglašenja pobjede Jelene Trivić, a i sami su jasno znali da gube izbore - poručila je Cvijanović.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić izjavio je da ga ne bi iznenadilo da se odluka o ponovnom brojanju glasova prenese i na neke druge nivoe u RS-u.

Darko Banjac (NPS) je isto ocijenio da odluka CIK-a nije zakonita, a smatra da će razlika kada stignu i glasovi iz inostranstva biti još veća u korist Milorada Dodika.

- Neko želi da građani RS-a biraju toliko puta dok ne bude izabran njihov kandidat. Ne možemo održavati izbore toliko puta dok ne budu izabrani kandidati nekih stranih zemalja. Nemoj nekome da pada na pamet da prekraja volju RS-a i njenih građana - rekao je Banjac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.