open-navfaktor-logo
search
Izvršena revizija
Koga će CIK prijaviti poreznim upravama: U humanitarne svrhe funkcionerima stranke isplaćivan novac, rabat na bilborde od 90 posto...
Postoje indicije da je šest političkih stranaka prekršilo porezne i finansijske propise u 2020. godini, o čemu će Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine obavijestiti porezne uprave. Kako nam je potvrđeno u CIK-u, radi se o strankama Tuzlanska inicijativa, Bosanska narodna stranka, HDZ 1990, BPS-Sefer Halilović, Liberalna stranka i Hrvatski savez HKDU-HRAST.
Merima Čustović
16.02.2023. u 19:15
get url
text

VEZANI TEKST - CIKBiH će prijaviti šest stranaka zbog mogućih kršenja poreznih i finansijskih propisa

Tako je Bosanska narodna stranka "u humanitarne svrhe fizičkim licima isplatila sredstva u iznosu od 21.900 KM". Kako je pojašnjeno, funkcionerima stranke su isplaćene ove pomoći u iznosu od 11.850 KM, pomoć za školovanje i stipendije u iznosu od 2.850 KM, isplate za telefon u iznosu od 2.200 KM, dok su isplate u iznosu od 4.900 KM izvršene predsjedniku Stranke dijaspore Bosne i Hercegovine.

Nadalje, Tuzlanska alternativa je isplatila 29.676 KM koja imaju karakter ličnih primanja, a na njih nisu plaćeni porezi ni doprinosi.

Kada je u pitanju HDZ 1990, stranka je dala donacije fizičkim licima u iznosu od 28.789,10 KM, a na donacije, koje u skladu sa poreznim propisima imaju karakter ličnih primanja, nije uplatila poreze i doprinose. Sporno je bilo i to što su evidentirana sredstva u blagajni u iznosima većim od blagajničkog maksimuma.

BPS je predsjednicima nižih organizacionih dijelova stranke isplatio 40.400 KM, a na njih nije uplatio poreze i doprinse.

Ni Liberalna stranka nije upatila poreze i doprinose na 6.500 KM isplaćenih fizičkim licima, članovima i simpatizerima stranke. Također, isplatili su 11.509 KM za gorivo, a nije utvrđeno u koju svrhu je nastao taj trošak.

Hrvatski savez HKDU-HRAST je izvršila gotovinska plaćanja u iznosu od 33.353 KM. Troškove u procentu od 83,79 posto je platila gotovinski, zbog čega postoje indicije da je stranka prekršila finansijske propise, Uredbu o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem.

Osim ovoga, CIK je, nakon što je izvršena revizija finansijskih izvještaja stranaka za 2020. godinu, o čemu je bilo riječi na sjednici prošle sedmnice, naveo da postoje indicije da je jedan dobavljač prilikom pružanja usluga za SDP i Platformu za progres u 2020. godini prekršio propise iz oblasti indirektnih poreza, o čemu će biti obaviještena Uprava za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine.

Naime, kako je pojašnjeno na sjednici CIK-a, radi se o tome da je dobavljač Europlakat isporučio promo materijal na koji je dat rabat, i to jednoj stranci od 70 posto, i drugoj od 90 posto, s tim da porez na dodanu vrijednost (PDV) nisu obračuali na vrijednost isporučenog materijala nego na iznos koji je stranka platila.

- Dobavljač Europlakat BH Sarajevo je za zakup sto površina (billboard i citylight) (za Platformu za progres) u periodu od 28. oktobra do 14. novembra 2020. godine izdao fakturu u iznosu od 1.755 KM. Uvidom u fakturu utvrđeno je da pojedinačne cijene značajno odstupaju od ponuđenih cijena zakupa, te da je dobavljač stranci odobrio rabat od 97,57 posto na cijenu billborda, te 97,28 posto na cijenu city lighta, odnosno 58.028 KM – odgovorili su nam iz CIK-a.

Kada je u pitanju SDP, isti dobavljač je za zakup 90 billboarda i citylighta na području Tuzle izdao fakturu od 17.550 KM.

- Uvidom u fakturu utvrđeno je da pojedinačne cijene značajno odstupaju od ponuđenih cijena zakupa, te da je dobavljač stranci odobrio rabat od 70,20 posto, odnosno 35.399 KM – dodaju iz CIK-a.

Iz CIK-a su napomenuli da su oni uočili indicije, a da će nadležna porezna uprava i UIO utvrditi da li su političke stranke i firma prekršili propise.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.