open-navfaktor-logo
search
Plaće i otpremnine
Koja su prava radnika koji su dobili otkaz
Koja su prava radnika koji su dobili otkaze na radu i o čemu trebaju voditi računa prilikom potpisivanja otkaza, dobili smo odgovor iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.
03.04.2020. u 07:25
get url
text
Otkaz

Deseci građana koji su dobili otkaz ovih dana žale se da poslodavci neće isplatiti cijelu plaću za mart jer nisu radili pola mjeseca zbog mjera u borbi protiv koronavirusa.

Prema slovu Zakona o radu, radnicima kojima je uručen otkaz 31. marta poslodavac mora isplatiti cijelu plaću.

U ovom momentu još je na snazi Zakon o radu (Sl. novine FBiH broj 26/16 i 89/18), a koji, između ostalog, reguliše i pitanje isplate plaća, kao i procedure prestanka ugovora o radu, kao i procedure otkaza ugovora o radu, otkaznog roka i otpremnine, poručuju iz inspekcije i obrazlažu.

U slučaju da se radi o otkazu ugovora o radu shodno članu 96. Zakona o radu (ekonomski, tehnički ili organizacijski razlozi), poslodavac otkaz daje uz propisani otkazni rok.

Članom 105. je propisano da otkazni rok ne može biti kraći od 14 dana u slučaju da poslodavac otkazuje ugovor o radu i otkazni rok počinje da teče od dana uručenja otkaza radniku.

Članom 106. Zakona o radu je propisano da ako radnik, na zahtjev poslodavca, prestane s radom prije isteka propisanog otkaznog roka, poslodavac mu je obavezan isplatiti naknadu plaće i priznati sva ostala prava kao da je radio do isteka otkaznog roka.

U slučaju da nije došlo do otkaza ugovora o radu, ističemo da je članom 81. stav 3. Zakona o radu propisano da radnik ima pravo na naknadu plaće za vrijeme prekida rada do kojeg je došlo zbog okolnosti za koje radnik nije kriv (viša sila, privremeni zastoj u proizvodnji i sl.) u skladu sa kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu i ugovorom o radu.

Pravo na otpremninu je regulisano članom 111. Zakona o radu, a uvjeti za otpremninu su: 

- da radnik sa poslodavcem ima zaključen ugovor o radu na neodređeno vrijeme,

- da ugovor o radu otkazuje poslodavac nakon najmanje dvije godine neprekidnog rada, osim ako se otkazuje zbog kršenja obaveza iz radnog odnosa ili zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora o radu.

Visina otrpemnine zavisi od dužine prethodnog neprekidnog trajanja radnog odnosa sa poslodavcem i i utvrđuje se kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.