open-navfaktor-logo
search
Udruženja penzionera FBiH
Kolike su penzije i naknade u odborima predstavnicima penzionera Mehiću i Bekanu
Po objavi gotovo svakog teksta na Faktoru u kojem predstavnici penzionera ukazuju na težak položaj penzionera u Federaciji, našoj redakciji se obraća veliki broj čitalaca s pitanjima zašto ne pitamo predstavnike Saveza (Redžu Mehića i Sulju Bekana) kolike su njihove penzije, da li su veće od plaća koje su imali dok su radili.
11.10.2021. u 08:06
get url
text
Savez penzionera FBiH
get url
text

- Pitajte kolike su njihove penzije. Postavite im pitanje koliko naplaćuju svoj rad u Savezu, upravnim odborima, i da li uopće znaju kako je mjesečno preživljavati od 382 KM mjesečno ili 450 KM i šta su uradili da to promijene - samo su neka od pitanja čitalaca.

Sa Vladom vodim "rat"

- Pitanja su tendenciozna, upućuju ih botovi koji danas traže da u startu imaju veću penziju od plaće, a čemu smo se mi iz Saveza usprotivili. Vama je poznato da podaci koje tražite predstavljaju službenu tajnu. Mogu vam reći da je moja penzija obračunata na osnovu radnog staža i čina i da je u startu bila 75 posto plaće moga čina. Razumljivo je da je do sada, kao i sve penzije povećana. Što se tiče naknada za povremeni i privremeni posao u Savezu, ona je manja od naknada mog prethodnika za 20 posto. Svi mogu doći u Savez i sve provjeriti. Evo uskoro će izbori, eto prilike da se iskažu. Sa zadovoljstom ću sa svima popričati - navodi nam Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Redžo Mehić 

Upitali smo kako komentira da ga jedan broj penzionera smatra "vladinim čovjekom".

- Vidi apsurda, sa Vladom vodim "rat", ne ja nego čitav Upravni odbor. Ja sam samo prvi među jednakima i ne donosim ja odluke, ja predlažem. Savez je osnovan na osnovu zakona o udruženjima i fondacijama, ima svoj statut i po njemu se radi. Trenutno Savez broji 201.000 članova. Savez ima svoje organe upravljanja, Skupštinu koja donosi propise, odluke i zaključke, Upravni odbor koji je obavezan raditi u duhu odluka i zaključaka, Nadzorni odbor koji nadzire sve aktivnosti i poštovanje zakonitosti u Savezu. Upravni odbor odgovara za svoj rad Skupštini, ona ga bira i razrješava - navodi Mehić.

"Pitajte organe za naknade" 

Podsjetili smo ga da nam još nije odgovorio koliko iznosi njegova mjesečna naknada u Savezu, kao i Upravnom odboru Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

- To pitajte organe, svi će vam reći - odgovorio nam je Mehić ne precizirajući koje organe.

Prema našim saznanjima, mjesečni paušal Mehića u Savezu je 600 KM, a članovi Upravnog odbora Zavoda PIO FBiH na mjesečnom nivou dobiju oko 1.200 KM, a čiji je Mehić član.

Razgovarali smo i sa Suljom Bekanom, članovom Upravnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH, upitavši ga da li je tačno da je njegova penzija veća od plaće.

Suljo Bekan 

- Nije tačno. To je priča zlobnika, i sve je poteklo od našeg protivljenja vanrednom usklađivanju penzija, a koje se tiče pripadnika Oružanih snaga BiH. Ja solidno vodim gradsko udruženje penzionera Bosansko-podrinjskog kantona. Nemam nikakvih benefita od toga, samo ulažem svoje nerve u sve to. Oni koji nisu zadovoljni neka se izbore za svoja prava. Ti koji vama pišu, njima je uvijek malo - govori nam Bekan.

Upitali smo koliko iznose naknade za rad u Upravnom odboru i iz kojih izvora se finansira rad ovog tijela.

"Savez nema čarobni štapić" 

- Ide 50 KM po sjednici, ali mi radimo, mi smo članovi Skupštine iz koje smo izabrani. Sve članice Upravnog odbora imaju obaveze plaćanje članarine Savezu. Ponavljam, u Savezu se moraju probuditi, ali s druge strane, u tom savezu korona nam je odnijela petero ljudi. I još nešto, Savez idealno radi kakvi su penzioneri. Ja bih želio da vi tako napišete jer ti zlobnici što vama pišu, to rade oni sa velikim penzijama. Savez nema čarobni štapić da može nešto riješiti jer pet ljudi ne može ništa, ali 250 hiljada, 300-400 hiljada može mnogo - govori Bekan.

Prokomentirao je i da li je rukovodstvo moglo učiniti više za penzionere.

- Ma ne može. Mi znamo noćima ne spavati, tu ima mnogo dobrih ljudi. Volio bih da napišete da niko od nas nema čarobni štapić - poručio je Bekan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.