open-navfaktor-logo
search
Dodikov kandidat
Komandant zloglasnih "Vukova sa Drine" Milan Jolović zamjenik ministra odbrane BiH!?
Jolović je tada na lokalitetu Proskok (Bjelašnica), gdje su pripadnici 182. fočanske brigade uništili tenk Vojske RS-a, uspio sa svojom jedinicom spasiti zločinca Mladića. Nakon toga, u znak zahvalnosti Mladić je Jolovića unaprijedio u viši čin na mjestu događaja
26.11.2019. u 20:58
get url
text

-Naš brat Milan Jolović Legenda. Komandant Vukova sa Drine. Koordinacija veterana specijalnih jedinica Vojske Republike Srpske ostaje pri zahtjevu da zamjenik ministra odbrane BiH treba biti Milan Jolović Legenda. U međuvremenu našu inicijativu su podržali mnogi vojni komandanti i istaknuti borci Vojske i Policije Republike Srpske, post je jučer obavljen na Facebook stranici Birač danas.  

O Milanu Joloviću Legendi, već se spekulira u medijima da bi mogao biti kandidat SNSD-a za zamjenika ministra odbrane BiH, a izrežirani "pritisak" na Milorada Dodika za njegovo imenovanje prva je počela vršiti Koordinacija elitnih jedinica Vojske Republike Srpske, još 27. novembra prošle godine kada je on nakon izbora tek preuzeo funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

U to vrijeme nije se znalo kako će biti podijeljene "karte" u Vijeću ministara BiH, niti koje će stranke činiti koaliciju na državnom nivou, kao ni koja će ministarstva pripasti kojoj stranci, ali ova koordinacija nije htjela, kao što to i sada radi, ništa da prepusti slučaju i krenuli su odmah u "napad". 

Dopis su prošle godine potpisali predstavnici sedam "elitnih jedinica Vojske RS-a".

U obrazloženju su naveli kako smatraju da je "Jolović istinski patriota, što je dokazao u ratu i da će na najbolji mogući način zastupati interese Republike Srpske".

Milan Jolović Legenda na prošle godine održanim Općim izborima bio je kandidat SNSD-a za Narodnu skupštinu RS-a. Slovi za čovjeka od ogromnog Dodikovog povjerenja. Član je Udruženja "Čast otadžbine". Podrška i pomoć "jačanju sigurnosnog aparata RS-a", odnosno Dodiku, jedan je od strateških ciljeva ovog Udruženja, pored "sprečavanja hapšenja srpskih boraca optuženih za ratne zločine".

Milan Jolović Legenda bio je jedan od suvlasnika zaštitarske agencije Alpha Security, koju je Dodik pod izgovorom podsticaja za zapošljavanje, finansirao javnim novcem. Ova je agencija zauzvrat preuzela ulogu njegove privatne vojne formacije i paraobavještajne službe. Prepoznala je tu ulogu i međunarodna zajednica pa je bivši supervizor za Brčko Raffi Gregorian još 2009. godine zabranio njen rad na prostoru Brčkog.

Gregorijanovi izvori i OHR bili su za­bri­nu­ti zbog to­ga što su mno­ge oso­be ko­je su za­po­sle­ne u Al­pha Se­cu­rityju i ko­je vo­de tu agen­ci­ju, ne­ka­da bi­le pri­pa­dni­ci 410. voj­no­oba­vje­štaj­nog cen­tra biv­še Voj­ske RS-a, je­di­ni­ce ko­ja je 2003. go­di­ne bi­la pre­dmet akci­je NA­TO-a.

Jolović je ujedno i jedan od koordinatora zajedničkih aktivnosti udruženja "Čast otadžbine", "Veterani RS-a" i prošle godine aktuelizirane "Srbske časti" na prostoru BiH.

Osim Dodiku, Jolović je izuzetno blizak i drag osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Tokom agresije na BiH komandovao je jednom od najzloglasnijih jedinica Vojske Republike Srpske "Vukovi sa Drine", koja je u julu 1995. godine učestvovala u zarobljavanju, odvođenju na stratišta i likvidaciji srebreničkih civila.

Video snimak akcije "Vukova sa Drine" prilikom zarobljavanja Srebreničana odavno je dostupan javnosti, a bio je prikazan i u haškoj sudnici. Međutim, Jolović nikada nije optužen za ratne zločine, iako se vode istrage protiv njega.

Na snimcima Srpske radio televizije koji su prikazani tokom suđenja osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću, moglo se vidjeti više komandanata srpskih formacija, poput Vinka Pandurevića iz Zvorničke brigade te vođu odreda "Vukovi s Drine" Milana Jolovića Legendu tokom koordinacije napada na ljude koji bježe iz Srebrenice.

-Ajde brate sad pritisni, frka im je, sad pritisni, NATO pakt nam ne može ništa. Zauzmi najbolje položaje, opleti dolje da čujem vukove kako zavijaju - naređivao je Jolović nakon čega se na snimkama čulo zavijanje srpskih vojnika i pucnjava prema šumi kroz koju su bježali ljudi.

Njegov komandant, ratni zločinac general Ratko Mladić mu je beskrajno zahvalan jer je u julu 1993. godine, kada je u Operaciji Lukavac 93, lično predvodio 15.000 pripadnika Vojske RS-a s ciljem da presječe jedinu putnu komunikaciju za izlaz iz Sarajeva, našao se u obruču hrabrih pripadnika 182. viteške fočanske brigade.

Jolović je tada na lokalitetu Proskok (Bjelašnica), gdje su pripadnici 182. fočanske brigade uništili tenk Vojske RS-a, uspio sa svojom jedinicom spasiti zločinca Mladića. Nakon toga, u znak zahvalnosti Mladić je Jolovića unaprijedio u viši čin na mjestu događaja.

Zloglasna jedinica kojom je komandovao učestvovala je na brojnim ratištima, Srednje kod Ilijaša, Drvar, Ključ, Goražde, Teočak, a sam Jolović ranjen je tri puta.

Nakon rata završio je Generalštabu Vojske Jugoslavije, bio komandant 72. specijalne brigade, a nakon toga radio u odjeljenju za specijalne jedinice, odakle je na lični zahtjev penzionisan u činu pukovnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.