- Kada je stupila na snagu odluka o povećanju plaće za 136 KM, dobila sam na račun 543 KM koliko i jeste po novom. Prije te odluke, dok je bio minimalac 406 KM, dobijala sam i u koverti za 20 ili 21 radni dan topli obrok i kartu ukupno 250 KM, a što je sve zajedno oko 650 KM. Po novom sam dobila kovertu u kojoj je samo 100 KM za topli obrok i kartu, a liste došle da se potpišu 157 KM i karta 53 KM, ukupno znači 210 KM. Kome mi izvarani i poniženi radnici možemo da se žalimo jer ovo je katastrofa - navodi radnica iz Sarajeva.

VEZANI TEKST - Ko će kontrolisati da li su poslodavci u FBiH podigli minimalne plaće na 543 KM?

Pojašnjenje smo potražili u Poreznoj upravi Federacije BiH.

Zaprimili 2.497 prijava građana 

- Prava iz radnog odnosa u nadležnosti su federalnih, odnosno kantonalnih inspektora rada koji su prema posebnim propisima ovlašteni za nadzor u vezi s radom i zapošljavanjem. Porezna uprava Federacije BiH je nadležna za obračun i uplatu javnih prihoda, tako da će ova uprava svoje aktivnosti inspekcijskog nadzora usmjeriti na kontrolu obračuna poreza i doprinosa na minimalnu bruto plaću u iznosu od 826,00 KM koju je Uredbom o metodologiji izračuna i usklađivanja najniže plaće propisala Vlada Federacije BiH - navode nam iz Porezne uprave FBiH i dodaju:

- Nepravilnosti u poslovanju poreznih obveznika radnici i građani mogu prijaviti Poreznoj upravi Federacije BiH, koja radi provjere i u okviru svakodnevnih inspekcijskih nadzora poduzima mjere i radnje iz svoje nadležnosti na otkrivanju nezakonitih radnji u poslovanju poreznih obveznika.

Dodaju kako je u protekle tri godine Porezna uprava putem e-mail adrese, te otvorene besplatne telefonske linije, zaprimila 2.497 prijava građana koje su odnosile na rad bez odobrenja, neprijavljene radnike, neizdavanje fiskalnih računa kao i neposjedovanje fiskalnog uređaja i neplaćanje doprinosa.

- Porezna uprava FBiH je provjeravala i navode iz podnesenih prijava, te planirala i provodila inspekcijske nadzore. Rezultati izvršenih kontrola su pokazali da su one bile opravdane i usmjerene na obveznike koji nisu poštovali zakone i podzakonske akte. Samo u januaru 2022. godine izvršeno je 360 kontrola u kojima je zatečeno 80 neprijavljenih radnika - kažu u PU FBiH.

Podnošenje prijave Inspektoratu rada 

Upitali smo da li se topli obrok i karta smiju isplaćivati u koverti.

- S obzirom na to da se radi o naknadama koje shodno Zakonu o porezu na dohodak nisu oporezive, one se mogu isplaćivati u gotovom novcu, odnosno kešu - kazali su.

U kantonalnim upravama za inspekcijske poslove su objasnili kome se izvarani radnici mogu obratiti.

- Neophodno je podnošenje prijave Inspektoratu rada, zaštite na radu i socijalne zaštite KUIP-a, kao i nadležnoj poreznoj inspekciji, kako bi se izvršio inspekcijski nadzor na konkretne okolnosti i eventualno poduzele odgovarajuće mjere - navodi nam Vildana Brdarić, stručni savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.