open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Komemoracija generalu ARBiH Hazimu Šadiću: Plijenila je njegova zadivljujuća sposobnost i hrabrost
U Narodnom pozorištu Tuzla održana je komemoracija brigadnom generalu Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i zlatnom ljiljanu Hazimu Šadiću koji je preminuo 27. juna u 78. godini, javlja Anadolu Agency (AA).
29.06.2021. u 12:39
get url
text

Brigadni general Hazim Šadić rođen je 6. novembra 1943. godine u Čeliću gdje je završio osnovnu, a u Sarajevu srednju vojnu školu. U Beogradu je 1968. godine završio Vojnu akademiju kopnene vojske u tadašnjoj Jugoslovenskoj narodnoj armiji (JNA).

Od početka agresije na Bosnu i Hercegovinu stavio se u službu odbrane, a u aprilu 1992. godine imenovan je za načelnika Okružnog štaba Teritorijalne odbrane Tuzla, potom u oktobru 1992. i za načelnika štaba Drugog korpusa Armije RBiH.

- General i komandant Hazim Šadić bio je vojnik, komandant i branilac. Ovaj veliki gospodin se ponašao sa najvišim moralnim načelima. Poštovao je i cijenio ljude i ljudi su poštovali i cijenili njega. U periodu rata bili smo i svjedoci zadivljujuće sposobnosti i hrabrosti kada je teške odluke donosio odlučno.

Teške i spasonosne i za BiH i za sjeveroistočnu Bosnu i za Tuzlu. Građani mu duguju veliku zahvalnost jer je dao veliki doprinos u odbrani Tuzle kao sjedišta regije. Bio je komandant vojne formacije koja je čuvala najveću slobodnu teritoriju. General Šadić je volio svoju državu, svoj Čelić i svoju Tuzlu - kazao je na komemoraciji Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Čin brigadnog generala dobio je 14. decembra 1993. godine, a odlikovan je i najvišim ratnim priznanjem "Zlatnim ljiljanom" 1993. godine.

- Izgubili smo značajnog čovjeka čiji je doprinos u odbrani domovine nemjerljiv. Zahvaljujući ličnostima poput njega je očuvana Bosna i Hercegovina. Nije bilo davno kada smo sjedili za istim stolom i obilježavali 15. april kada je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine. Čovjek koji je stvarao ovu armiju, bio je obradovan činjenicom da se obilježava Dan armije.

Poručio je tada da ovaj mir koji baštinimo nije nikakva donacija i da su taj mir donijeli hrabri bosanski branioci Armije Republike Bosne i Hercegovine žrtvujući svoje živote i svoje porodice te da na tim temeljima i zajedništva, građanskog društva i antifašizma odgajamo buduća društva - kazao je Kadrija Hodžić, premijer TK.

U ime Udruženja generala Armije RBiH prisutnim se na komemoraciji obratio Rizvo Pleh.

- Teško je bilo u ratu imati empatiju, pogotovo za lidere koji su donosili važne odluke i u armiji koja nije imala nikakvu podršku i sve je sticala kroz borbe i taj njegov ljudski odnos je plijenio. Uvijek je bio optimista. I kada je bio bolestan, bio je optimista. Nije to bio realan odnos njegovog fizičkog stanja, ali je imao nevjerovatnu psihu. Veliko hvala za sve generalu Hazimu Šadiću - istakao je Pleh.

Dženaza-namaz generalu Šadiću bit će klanjana danas u 17 sati ispred Čaršijske džamije u njegovom rodnom Čeliću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.