Komentar: Dobili na mostu, izgubili na ćupriji

Objavljeno: 10.11.16 u 13:38

Bezakonje, varanje države ne vodi ničemu i sve manipulacije i prevare kad-tad dođu na naplatu. 

Piše Elma DUVNJAK-ŠALAKA

Dugo se u Federaciji čeka na donošenje dva zakona i to o doprinosima i porezu na dohodak, a sa kojima se poslodavci nadaju da će "popeglati" dodatne izdatke koji su im nametnuti nedavnim oporezivanjem toplog obroka, prijevoza i regresa. Ovo posljednje u privatnom sektoru, odnosno regresa, ako ćemo pravo, i nema. Ipak, razočarenje poslodavaca nije izostalo kada su u ruke dobili radni materijal ova dva zakona.

Gotovo tri sata je trajala rasprava na posljednjoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća u Sarajevu između poslodavaca i predstavnika Vlade FBiH. Poslodavci su odmah povikali, iako nisu imali dovoljno vremena da do u tančine pregledaju radni materijal, da će imati nova opterećenja. Zapravo, da će imati dodatne izdatke na radnike sa plaćama do 500 KM.

Jedan od učesnika rasprave iz Sindikata ih je ispravio i rekao kako neće stradati oni, već radnici. Da će se uzeti iz njihovih džepova, što je zapravo i najbliže istini, jer nijedan poslodavac neće učiniti ništa što je na njegovu štetu, čast izuzecima.

Na sve to predstavnici Vlade FBiH su pojasnili da se red mora zavesti, ali ne na štetu ionako krhkih fondova poput penzijskog, zdravstvenog. Tako je izmjenama predloženo da se plaće do 600 KM ne oporezuju, a preko toga da se oporezuju sa 12 posto, ali i da se stopa doprinosa na bruto plaću smanji sa 41,5 posto na 33 posto. U prijevodu kada se sve sabere i oduzme, "ono što se na ćupriji dobije, na mostu se izgubi". Sve to još nije definitivno i još ima vremena da se mnoge stvari dogovore, iskalkuliraju.

Ipak, svima nam je jasno da bezakonje, varanje države ne vodi ničemu i da sve manipulacije i prevare kad-tad dođu na naplatu. Pa zar treba svaki put MMF da nam ukaže koje reforme moramo provesti, zakone donijeti da bismo išli naprijed? Ne treba. Imamo dovoljno stručnjaka, školovanog kadra, vrijednih radnika koji mogu doprinijeti boljem, samo im treba pružiti šansu. Inače, u naprednom svijetu samo oni koji ne vole izazove u privatnom sektoru, ne žele da napreduju u poslu, veće plaće, idu u administraciju. A kod nas bi svi u javnu upravu, tu je sigurnost, jer fabrika gotovo da nema, kao ni povoljnog poslovnog okruženja. Na tome treba raditi.

(Faktor.ba)