Komentar: Šta zaista znači spajanje izbora

Objavljeno: 06.11.16 u 15:45

Ako ideja zaživi, nadati se da će političari imati više vremena za istinsko provođenje reformi.

 

Piše Dženita Čolak

Politički lideri u BiH, nakon dužeg razmatranja, dogovorili su se da se pokrene inicijativa za spajanje općih i lokalnih izbora. Ukoliko politika ukloni eventualne pravne prepreke, navodno bismo već 2018. godine mogli imati duplu utrku političkih stranaka u izbornoj kampanji.

Čini se, prema prvim reakcijama, da nema mnogo onih koji su protiv spajanja izbora. Politički lideri slažu se u jednom, što u svakom slučaju njihovom biračkom tijelu može zazvučati pohvalno, a to je da bi se eventualnim spajanjem izbora uštedjela ogromna finansijska sredstva, koja se svake druge godine nepotrebno troše.

Prema postizbornom finansijskom izvještaju nakon Općih izbora 2014. godine, koji su političke stranke podnijele Službi za reviziju Centralne izborne komisije, za političke kampanje te godine je potrošeno 8.635.678,37 KM. Spajanjem izbora predizborne kampanje se ne bi održavale svake dvije godine, čime bi se ostvarile značajne uštede, a i našim političarima bi se dalo više vremena da se bave aktuelnim, a ne predizbornim temama.

Međutim, kako pričaju političari, mogućnosti da se glasanje na lokalnim i općim izborima obave u istom danu su male. Veliki broj glasačkih listića, koji bi se natovarili na leđa CIK-a, otegao bi značajno proces prebrojavanja.

Također, postavlja se pitanje koliko bi u tom slučaju obični građani bili spremni na dvije predizborne kampanje u istoj godini. To jest, da li bi takva praksa dovela do zasićenja obećanjima, plakatima, skupovima i politikom uopće.

Neizostavna je i strepnja novoizabranih općinskih vijećnika i načelnika zbog trajanja njihovih mandata. Već mnogi su se proteklih dana, kad je pokrenuta priča o spajanju izbora, zapitali da li će u svojim foteljama sjediti dvije ili četiri godine.

U svakom slučaju, ukoliko narednih godina građani u jednoj godini budu birali lidere lokalnih zajednica i onih na čelu države, nadati se da će političari vrijeme između izbora trošiti na donošenje i realizaciju reformi, poboljšanje ekonomsko-socijalne situacije u državi, te rješavanje problema koji gore pod nogama njihovih birača.

(Faktor.ba)