Komentar: Uzaludno pismo iz Banje Luke

Objavljeno: 07.11.16 u 18:03

Nakon nekoliko godina kritika Milorada Dodika na račun visokog predstavnika Valentina Inzka, kojeg je optuživao za nerad i primanje mjesečne plaće od 40.000 KM, Inzko je konačno odlučio da pokuša raditi svoj posao, što Dodiku, čini se, ponovo smeta.

 

Piše: Nedim POBRIĆ

Nagovarao je visoki predstavnik međunarodnu zajednicu, odnosno barem tako tvrdi u razgovoru za Wall Street Journal, da smijene Milorada Dodika zbog nepoštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Takvo “protivpravno i provokativno ponašanje, ocjenjuje vlada Milorada Dodika, zahtijeva reakciju Vijeća sigurnosti, koje bi, vjeruju u Banjoj Luci, trebalo naložiti Inzku da prestane sa time”.

Legalisti kakvi i jesu, priložili su i argumente iz Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, koji, prema mišljenju rukovodstva Republike Srpske, dokazuju da se Inzko ne smije miješati u svoj posao. Nije bilo mrsko Dodikovim službenicima da proguglaju i da u dalekoj Nikaragvi prepoznaju Republiku Srpsku, koja se, baš kao manji bh. entitet u ovom sukobu sa visokim predstavnikom, svojevremeno sudskim putem izborila sa uplitanjem Sjedinjenih Američkih Država.

Nažalost, da su guglali još barem desetak minuta i u popularnu tražilicu unijeli pojmove kao što su Dejtonski sporazum, visoki predstavnik i nadležnosti, vidjeli bi da Inzko ipak ima pravo da se miješa u posao koji mu uloga nalaže, te da dio međunarodne zajednice kod koje je tražio Dodikovu smjenu ima pravo reagirati ukoliko neka osoba ili neka institucija, svejedno je, krši ono što je dogovoreno prije 21 godinu.

Neke strane vlade i međunarodna zajednica se, suprotno tvrdnjama sročenim u pismu koje je navodno otputovalo i u New York, imaju itekako pravo uplitati u unutrašnje poslove države kakva je BiH. Predstavnici tih stranih vlada sjede i u Vijeću za provedbu mira, koje prati i dužno je reagirati ako uprati da neko krši sporazum koji je donio i održava mir u BiH.

Svojim pismom će čelnici Republike Srpske, ukoliko ono dospije u ruke članova Vijeća sigurnosti uoči rasprave o našoj zemlji koja je planirana za utorak, po ko zna koji put samo potvrditi svoju ulogu rušitelja Dejtonskog mirovnog sporazuma, i ništa više. Ta potvrda ne mora rezultirati smjenom Milorada Dodika, ali će sigurno rezultirati učvršćavanjem puta kojim rukovodstvo Republike Srpske vodi taj entitet ka izolaciji.

(Faktor.ba)