open-navfaktor-logo
search
Završena sjednica
Komisija dala preporuku za izbor novog saziva Vijeća ministara, ko je bio protiv?
Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine danas je dala preporuku za potvrđivanje kandidata za nove ministre i zamjenike ministara.
23.01.2023. u 15:04
get url
text
Komisija za izbor Vijeća ministara

VEZANI TEKST - Helez i Tegeltija u prilici da biraju sami sebe u Vijeće ministara: Bilo bi logično da se izuzmu, ali...

Za je bilo sedam članova, protiv dva, a jedan je bio suzdržan. Sjednici nisu prisustvovala četiri člana komisije, a, kako nam je rečeno, uz najavljeno kašnjenje na sjednici je bila i glasala za Aida Baručija, zastupnica Bh. inicijative-Kasumović Fuad.

Prema informacijama sa sjednice, Milan Dunović (DF) je bio protiv, dok je Nermin Mandra (SDA) bio suzdržan. Prema nekim informacijama, protiv je bio još Jasmin Emrić, zastupnik NES-a, ali nismo mogli dobiti njegovu potvrdu te informacije.

Članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH su zastupnici Predrag Kožul (HDZ) kao predsjedavajući, Sanja Vulić (SNSD) i Nihad Omerović (NiP) kao zamjenici predsjedavajućeg, zatim Darko Babalj (SDS), Aida Baručija (Bh. inicijativa), Sabina Ćudić (Naša stranka), Milan Dunović (DF), Jasmin Emrić (NES), Nenad Grković (Za pravdu i red), Saša Magazinović (SDP), Nermin Mandra (SDA), Mira Pekić (PDP), Milan Petković (Ujedinjena srpska) i Čedomir Stojanović (Demokratski savez).

Sjednici ove komisije, sudeći prema fotografijama, nisu prisustvovali Darko Babalj, Nenad Grković, Mira Pekić i Milan Petković.

Komisija za izbor Vijeća ministara BiH

(FOTO: Fena)

Preporuka je data za svih 19 kandidata, odnosno za devet predloženih ministara i deset zamjenika ministara.

Prekoruka ove komisije nije obavezujuća, a o konačnom imenovanju odlučuje Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čija se sjednica očekuje ove sedmice.

Dunović nam je kazao da je bio protiv jer je bio protiv i kada se davala preporuka za imenovanje mandatarke Borjane Krišto. Dodao je da smatra da je mandatarka reprezent kompletnog načina rada budućeg Vijeća ministara. 

Dunović je podsjetio da mu Krišto, kada je Komisija razmatrala davanje preporuke za njeno imenovanje na poziciju predsjedavajuće Vijeća ministara, nije dala odgovor na pitanje hoće li poštivani član Zakona o odbrani BiH da Vijeće ministara BiH, Predsjedništvo BiH moraju učiniti sve na putu BiH ka NATO savezu. 

- Ona je čak u ekspozeu navela da je to stvar političkog konsenzusa. Međutim, to nije stvar poliitčkog konsenzusa već zakonska obaveza - kazao je Dunović.

U odluci koju je komisiji uputila Borjana Krišto, novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, navedeno je i da će njeni zamjenici, odnosno dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH, biti Elmedin Konaković (NiP), kandidat za ministra vanjskih poslova BiH, i Zoran Tegeltija (SNSD), kandidat za ministra finansija i trezora BiH.

Osim Tegeltije i Konakovića, u Vijeće ministara su predloženi Zukan Helez (SDPBiH) za ministra odbrane, Nenad Nešić (DNS) za ministra sigurnosti, Staša Košarac (SNSD) za ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Edin Forto (Naša stranka) za ministra prometa i komunikacija, Davor Bunoza (HDZBiH) za ministra pravde, Dubravka Bošnjak (HDZBiH) za ministricu civilnih poslova i Sevlid Hurtić (BH Zeleni) za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Za zamjenike ministara predloženi su Ljiljana Lovrić (HSS) za zamjenicu ministra vanjske trgovine, Muhamed Hasanović (SDP) za zamjenika ministra finansija, Elvir Mahmuzić (SDP) za zamjenika ministra pravde, Ivica Bošnjak (HDZ) za zamjenika ministra sigurnosti BiH, Josip Brkić (HDZ) za zamjenika ministra vanjskih poslova BiH, Slaven Galić (HDZ) za zamjenika ministra odbrane BiH, Aleksandar Goganović (SNSD) za drugog zamjenika ministra odbrane, Ognjen Janjić (DEMOS) za zamjenika ministra prometa i komunikacija, Marijana Mojić (Ujedinjena srpska) za zamjenicu ministra civilnih poslova, te Duška Jurišić (Naša stranka) za zamjenicu ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Komisija za Vijeće ministara BiH

Prijedlog za Komisiju za Vijeće ministara BiH

Materijali pristigli u Komisiju

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.