open-navfaktor-logo
search
Zasjeda Općinsko vijeće
Komplicirano i u Velikoj Kladuši: Niko nema većinu, uposleni bez plaća, o opozivu Abdića se više ne priča
Nemamo više tu snagu za opoziv načelnika Općine Velika Kladuša Fikreta Abdića, rekao nam je Razim Halkić, predsjednik Kantonalnog odbora SDP-a Unsko-sanskog kantona.
09.02.2022. u 21:31
get url
text

Za pokretanje postupka opoziva načelnika bila je osigurana većina od 15 glasova, ali sve je propalo kada na sjednicu Općinskog vijeća 24. novembra nije došao Ibrahim Kajtazović-Bato koji je bio vijećnik SDP-a, iz kojeg je potom isključen.

VEZANI TEKST - Iz SDP-a isključen vijećnik zbog kojeg je propao opoziv Fikreta Abdića, "ostao" mu mandat

Pominjana je zatim mogućnost nastavka razgovora vijećnika SDA, NES-a, Naše stranke, DNZ-a i nekih nezavisnih o opozivu, no očito je da do smjene Abdića toga neće doći.

U Općinskom vijeću Velike Kladuše sada niko nema većinu, što je posebno vidljivo po neusvajanju važne finansijske odluke – one o privremenom finansiranju Općine za prva tri mjeseca ove godine. Općina još nema ni budžet, a sve dok ne bude usvojen jedan od ova dva dokumenta, nema ni plaća.

O pitanju privremenog finasniranja Općine Velika Kladuša bit će govora i sutra, za kada je zakazana sjednica Općinskog vijeća. Na njenom dnevnom redu je zahtjev načelnika Fikreta Abdića za preispitivanje zaključka Općinskog vijeća s prošle sjednice, održane sredinom januara, kada je oborena odluka o privremenom finasiranju.

Asim Veladžić, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Velike Kladuše, rekao nam je da neće podržati ni ovaj zahtjev načelnika.

Istakao je da je završena javna rasprava o budžetu Općine za 2022. godinu i da Abdić može vrlo brzo uputiti prijedlog budžeta ukoliko to hoće.

- Na prijedlog budžeta ćemo amandmanski djelovati kako bi budžet bio u interesu građana, a ne jedne stranke – dodao je Veladžić.

Sve dok ne bude usvojen budžet ili odluka o privremenom finansiranju, Općina će biti u blokadi i to može potrajati do 1. aprila jer tek 31. marta načelnik sam može proglasiti budžet.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.