Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić odgovorio je na tendeciozno pismo upućeno na adresu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a kojeg tek potpisuje potpredsjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Ružica Jukić.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić pozdravio je povratak u fokus međunarodne zajednice pitanja vladavine prava, funkcioniranja i neovisnosti pravosuđa u Bosni i Hercegovini.

- Tu zainteresiranost ne smatram pritiskom na institucije Bosne i Hercegovine, već kao pomoć u uspostavljanju nezavisnosti pravosuđa i izoliranju pojedinaca koji te institucije zloupotrebljavaju - rekao je Komšić.

Komšić je kazao kako je još od uspostave Visokog sudskog i tužilačkog vijeća i pokretanja strukturalnog dijaloga o pravosuđu od strane Evropske unije radi nezadovoljstva tadašnjim pravosudnim sistemom, ovaj period od desetak godina očito iskorišten na način da tim istim pravosudnim sistemom ovladaju domaće političke elite.

- O tom detalju, gospođa Jukić nije rekla niti jednu jedinu riječ, tako da se slobodno može izvesti zaključak da je VSTV-u problem kada međunarodna zajednica u BiH iskaže nezadovoljstvo njihovim radom, ali kada je u pitanju vidan politički utjecaj, to očito gospođi Jukić odgovara - rekao je Komšić.

On je naveo da je dovoljno pogledati ko je u periodu od formiranja VSTV-a iz 2004. godine i početka strukturalnog dijaloga iz 2011. godine bio najglasniji govornik protiv pravosudnog sistema u BiH, a ko ga ovakvog današnjeg, svim političkim i medijskim sredstvima brani.

Komšić ističe da kada je započet strukturalni dijalog o reformi pravosuđa, iniciran i plaćen od strane međunarodne zajednice, to gospođi Jukić nije bio pokušaj vršenja utjecaja na pravosuđe, ali kada je njihova funkcija u VSTV-u došla u pitanje, onda bismo mi iz Predsjedništva BiH trebali da ih zaštitimo.

- Zato je potrebno, upravo radi poglavlja 23. i 24. evropske pravne stečevine (acquis cummunautaire) da se obavi reforma pravosuđa i taj sistem u potpunosti stavi u funkciju države i njenih građana, a ne nekih izdvojenih centara političke moći, koji se vidno plaše ova dva spomenuta evropska poglavlja, jer bi u slučaju uspostavljanja vladavine prava, oni bili ti na tapetu pravosudnih institucija - naglasio je Komšić.

On je rekao da je u samoj EU Strategiji za Zapadni Balkan, vodeća od šest inicijativa upravo vladavina prava.

Komšić također podsjeća kako je u mišljenju Evropske komisije, temeljenom na preporukama Venecijanske komisije među prioritetima istaknuta reforma zakona o VSTV-u, unapređenje pravila izbora članova VSTV-a, uspostava dva podvijeća posebno za suce i tužioce, izbjegavanje etničkih kvota kao i izbjegavanje povećanog rizika politizacije u procedurama postavljenja.

Kazao je kako su i međunarodna zajednica i građani očito izgubili povjerenje u rad i nezavisnost pravosuđa Bosne i Hercegovine, a naročito u rad Visokog sudskog i tužilačkog vijeća.

- Indikativno je da VSTV tek sada izražava tobožnju zabrinutost za ustavni poredak, a to su propustili učiniti kad su granice Bosne i Hercegovine dovođene u pitanje, kad su se provodili nelegalni referendumi protivno odluci Ustavnog suda BiH i kada su pojedinci poticali na pobunu unutar Oružanih snaga BiH - zaključio je Komšić.