open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Komšić odgovorio: Nije moguć angažman vojske Hrvatske u BiH ma šta o tome mislili u NATO-u
Vojska Republike Hrvatske neće učestvovati u bilo kakvoj misiji NATO-a u BiH jer je to protivno Dejtonskom mirovnom sporazumu, baš kao što bi to bilo protivno u slučaju Vojske Republike Srbije, istakao je Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
31.10.2022. u 22:56
get url
text

- Institucije države Bosne i Hercegovina neće za to dati odobrenje čak ni u slučaju da NATO savez pristane na ultimatume hrvatskog ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Ne postoji nikakva argumentacija koja takav angažman može opravdati, a očita namjera vlasti Republike Hrvatske je destabilizacija Bosne i Hercegovine, namjera koja je evidentno posljedica popuštanja međunarodne zajednice pred agresivnom politikom Hrvatske - naveo je Komšić.

VEZANI TEKST - Grlić-Radman upozorio Stoltenberga: Ako hrvatski vojnici ne budu dio mirovne misije u BiH...

Dodao je da osim toga Grlić Radman iznosi neistine kada govori o nekadašnjem angažmanu Vojske Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini jer namjerno previđa dvije itekako važne okolnosti.

- Prvu, da je Republika Hrvatska bila sudionik međunarodnog sukoba što je utvrđeno presudama Haškog tribunala, i drugu okolnost da je kasniji angažman Vojske Republike Hrvatske, temeljem Splitskog sporazuma, bio ostvaren tek po odobrenju institucija države Bosne i Hercegovine, a ne po zahtjevu međunarodnih vojnih snaga, pa ni samog NATO-a.

S obzirom na to da takva vrsta odobrenja ili sporazuma sada nije moguća, nije moguće bilo kakvo angažovanje Vojske Republike Hrvatske u BiH, ma šta o tome odlučivali ili mislili u NATO-u - naglasio je Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.