open-navfaktor-logo
search
Vježba na Manjači
Komšić: Oružane snage BiH pokazuju da su sposobne uraditi velike stvari i u otežanim uvjetima
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas na Manjači prezentaciji vježbe "Kombinirani napor 22" i NATO ocjenjivanja deklarirane jedinice Oružanih snaga BiH.
21.09.2022. u 14:22
get url
text

U izjavi za novinare kazao je da je u pitanju značajna aktivnost Oružanih snaga BiH budući da je ocjenjivana grupa lake pješadije čime Oružane snage trebaju potvrditi da su interoperabilne za učešće u misijama i saradnju sa zemljama NATO saveza po NATO standardima.

- Siguran sam da će to biti uspješno ocjenjivanje jer Oružane snage BiH pokazuju da su sposobne da izvedu velike stvari i u otežanim okolnostima iako su suočene s manjkom političke podrške i kada se govori o njihovom opstanku, ali i o materijalnoj podršci - dodao je Komšić.

Prisustvo EU diplomatskog kora govori koliko interesa postoji za to, kaže Komšić, posebno u trenutnoj situaciji u Evropi.

Osvrnuo se i na razgovore člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednika Rusije Vladimira Putina, naglašavajući da sve zabrinjava ruski stav o produženju mandata Misije EUFOR-a Althea budući da ta zemlja ima pravo na ulaganje veta u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija kada se o tome bude glasalo.

- To će sigurno komplicirati situaciju, a mislim da Putin, ako se odluči na ulaganje veta, može zadati velike glavobolje ne samo nama nego i cijelom NATO savezu i Evropskoj uniji. Postoji alternativa snagama EUFOR-a, po Dejtonskom mirovnom sporazumu NATO može preuzeti tu misiju, ali ne postoji apsolutna saglasnost svih zemalja članica NATO-a za tako nešto - kaže Komšić.

On priželjkuje da se Rusija ne odluči na stavljanje veta na produženje misije Althea u Vijeću sigurnosti jer nikome nije u BiH do kompliciranja sigurnosne situacije i to prije svega ne odgovara građanima kojima je dosta, ističe Komšić, konflikata i neizvjesnosti.

Komšić je kazao i kako je očigledno da je jučerašnji susret Dodika i Putina u Moskvi organizovan u dobroj mjeri u sklopu predizborne kampanje. Komentarisao je i navode da je Dodik tokom sastanka u Moskvi dogovorio s Putinom cijenu plina za Bosnu i Hercegovinu za ovu godinu.

- Cijenu plina naravno diktira onaj ko ima plin i ko ga isporučuje. Naravno na cijenu plina utječe i onaj preko čije zemlje ide transport plina. Vidite da se cijela Evropa na neki način plaši te priče od nedostatka energije, pogotovo u zimskim mjesecima. Vidite da velike i ozbiljne zemlje, jake ekonomije, već sada poduzimaju mjere kako bi to prevenirale. Mi se ne nalazimo u toj zoni rizičnih zemalja. Svakako da bi to napravilo probleme, prije svega gradovima čije grijanje ovisi o plinu, kao što je Sarajevo. Napravilo bi probleme ekonomiji - rekao je Komšić, izrazivši nadu da se to neće desiti:

VEZANI TEKST - Ahatović o značaju vježbe na Manjači: OSBiH su cilj svima koji vode antidržavnu politiku finansiranu iz Rusije

- Što se tiče ostalih vidova energije, mi električne energije imamo dovoljno. Mislim da čak u toku zime nećemo doći ni u kakvu opasnost vezano za snabdijevanje električnom energijom izuzev ako pritisak na sistem bude toliki da sistem ne bude mogao izdržati potražnju za električnom energijom. Kako god, ovo bi nam trebala biti škola, mislim na vlasti u Bosni i Hercegovini, kada govorimo o diverzifikaciji tih krakova snabdijevanja i trebalo bi već ozbiljno razmišljati pošto je taj projekat već davno gotov, finansiran je od USAID-a o Južnog interkonekciji i spajanju na termin tećnog plina na Krku.

Kako je rekao, ne očekuje da dođe do velikih problema u snabdijevanju plinom u BiH.

- U ovom trenutku, ako ćemo suditi na osnovu ovih informacija, ne bi trebalo doći do nekih velikih problema u snabdijevanju plinom. Ali vidite da se sve u svijetu ubrzava takvom nekom nepredviđenom putanjom i brzinom da je teško predvidjeti šta će se dešavati za sedam dana, a ne za dva - tri mjeseca - rekao je Komšić.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.