Razgovarali su o aktuelnoj unutrašnjoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini u kontekstu navodnih prijedloga Ureda visokog predstavnika Christiana Schmidta za izmjene Izbornog zakona, koji su se pojavili u javnosti, te o održavanju Općih izbora u oktobru ove godine.

Komšić je naglasio da su prihvatljive izmjene Ustava i Izbornog zakona ukoliko će biti u skladu sa presudama koje se vode pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu i koje su sadržane u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Smatra da je svaka izmjena Ustava i Izbornog zakona suprotna navedenim principima diskriminatorna i nedemokratska i da će prouzrokovati veću destabilizaciju u BiH.

- Vladavina prava u kojoj će individualna prava biti u potpunosti zaštićena je put kojim Bosna i Hercegovina treba da se kreće jer bi sve suprotno izazvalo još veće etničke podjele i egzodus stanovništva iz naše zemlje - smatra Komšić, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Teme razgovora bile su i euroatlantska perspektiva Bosne i Hercegovine i drugih zemalja zapadnog Balkana i uloga Njemačke u tom procesu. Beyer smatra da, iako ima mnogo protivnika proširenju Unije, budućnost svih zemalja zapadnog Balkana je upravo u EU jer se nalaze u srcu Evrope.

Beyer je ponovio snažnu podršku Njemačke eurointegracijskom procesu Bosne i Hercegovine, te zaštiti mira, stabilnosti i sigurnosti na ovom prostoru u cilju prosperitetnije budućnosti svih njenih građana.