open-navfaktor-logo
search
Član Predsjedništva BiH
Komšić: Zašto "veliki Hrvati" iz HDZ-a šute o beogradskom progonu hrvatskih pilota
Nakon što je srbijansko pravosuđe odlučilo poduzeti krivični progon protiv hrvatskih pilota tereteći ih za navodne ratne zločine 1995. godine, reagirao je i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.
28.05.2022. u 16:45
get url
text

Komšić je naglasio da kontinuiranim podizanjem optužnica protiv ljudi koji su branili BiH, a sada kako je vidljivo, protiv onih koji su branili i Hrvatsku, beogradski režim, naglašava, nastoji izmijeniti karakter sukoba koji se vodio tokom 90-ih godina.

- Zanimljivo je da "veliki Hrvati" iz HDZ-a BiH sada šute na pokušaj progona hrvatskih pilota, i Dodikovu podršku tome. Razlog njiihove šutnje zapravo je u strateškoj podršci Beograda i Dodika, HDZ-ovoj politici. Jasno je da se rukovodstvo HDZ BiH plaši svojih mentora iz Beograda više nego bilo koga iz Zagreba - poručio je Komšić.

Član Predsjedništa BiH Milorad Dodik podržao je planove srbijanskog pravosuđa da preduzme krivični progon protiv hrvatskih pilota. 

- Na Petrovačkoj cesti 7. i 8. avgusta 1995. godine počinjen je ratni zločin nad nevinim srpskim civilima, djecom, ženama i starcima. I mi u Republici Srpskoj podržavamo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i podizanje optužnice protiv počinilaca ovog zločina - napisao je Dodik na Twitteru. 

Tužilaštvo Srbije podiglo je optužnice protiv penzionisanih pilota Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Danijela Borovića, Željka Jelinića, Zdenka Radulja i Vladimira Mikca uz tvrdnju kako su oni odgovorni za ratne zločine protiv srpskih civila tokom operacije "Oluja" kojom je oslobođena okupirana hrvatska teritorija.

Tereti ih se zbog napada na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca udaljenog desetak kilometara od granice između Hrvatske i Bosne i Hercegovine te kod mjesta Svodna kod Bosanskog Novog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.