- Pitanje procedure u tom smislu potpuno je jasno. Najbrže će se desiti zato što tako zakon nalaže. Očekujem da ćemo na narednoj sjednici razriješiti direktora Mehmedagića i imenovati novog direktora i njegovog zamjenika - istaknuo je Konaković.

Kaže da su na današnjoj sjednici usvojene odluke koje su važne za daljnji rad Vijeća ministara BiH te je formiran Odbor za unutrašnju politiku i Odbor za ekonomiju Vijeća ministara BiH.

- Sačekalo nas je mnogo posla, više od 600 materijala imamo u proceduri koji su negdje u nekim ladicama. Primjećuje se da je politička tenzija razlog zbog svih tih blokada. Imamo jako puno posla - dodao je.

Danas su otkočena dva procesa u Agenciji za doping i Agenciji za rad i zapošljavanje, u kojima su produžili v. d. mandate direktorima da se ne bi blokirao rad tih institucija, kazao je Konaković.

Istaknuo je kako su najavili da njihove politike ne mogu implementirati ljudi kojima ne vjeruju, a koji su iz Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) nego žele svoje kadrove na čelu institucija.

- Za one koje ponudimo kao kandidate, njihove biografije bit će javno dostupne. Vjerujemo da samo takvi mogu implementirati ono što smo građanima obećali - dodao je Konaković.

Uoči sjednice Vijeća ministara zasjedao je Kolegij kada je Konaković mijenjao ministra odbrane BiH Zukana Heleza (SDP), koji obavlja dužnost zamjenika predsjedavajuće.

- Vidjeli smo stotine tačaka koje se moraju naći na narednoj sjednici. Razgovarali smo i o tome kako svi moramo pregledati dokumente koji su već u proceduri, neke od njih vratiti na ponovno postupanje, a neke eventualno ostaviti u proceduri - zaključio je Konaković.