open-navfaktor-logo
search
Prošle dvije sjednice
Konaković obećao na Facebooku, u Skupštini KS ni riječi: Zašto NiP nije pokrenuo inicijativu o javnom okupljanju
LGBTI protesti koji su održani 25. juna ove godine izazvali su revolt dijela građana jer su mnoge ulice bile blokirane od jutranjih pa sve do večernjih sati. 
09.08.2022. u 16:02
get url
text

Elmedin Konaković, zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde, stranke koja je na vlasti u ovom kantonu, vidjevši reakciju građana zbog blokade grada, isti dan je najavio da će na već sljedećoj sjednici pokrenuti inicijativu za donošenje propisa kojim će se precizirati prostor za javna okupljanja.

VEZANI TEKST - Čeka li "Trojka" predizbornu kampanju da u Skupštini KS razmatra reviziju presude BiH protiv Srbije
 

- Klubovi Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo pokreću inicijativu za donošenje propisa kojim će se dodatno precizirati prostor za javna okupljanja u Kantonu Sarajevo. Lokacije za javna okupljanja bit će definisane u zonama u kojim ne dolazi do ugrožavanja prava i sloboda drugih lica, zdravlja ljudi, sigurnosti ljudi i imovine i ometanja javnog saobraćaja, a u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju u Kantonu Sarajevo.

Tražimo podršku svih stranaka i pojedinaca u Skupštini Kantona Sarajevo kako bismo spriječili i zaustavili saobraćajni kolaps i blokade grada koje se i ovih dana dešavaju. Prijedlog izmjena ovih propisa pripremit ćemo za narednu sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo koja će se održati početkom jula - napisao je tada Konaković na svom Facebook profilu.

Od njegove najave da će na "sljedećoj sjednici" pokrenuti ovu inicijativu prošlo je mjesec i po, a za to vrijeme održale su se dvije sjednice Skupštine KS. Ipak, niti Konaković, a ni njegove stranačke kolege koje sjede u skupštinskim klupama nisu pokrenule ovu inicijativu. 

Na Konakovićevo obećanje građanima podsjetili smo predsjedavajućeg Skupštine KS Elvedina Okerića (NiP), koji je za naš portal rekao da Kolegij Skupštine KS ovaj prijedlog još nije razmatrao.

VEZANI TEKST - "Trojka" se međusobno časti: Ćudić udarila po SDP-u i NiP-u, Stevanović za Konakovićeve stavove kaže da nisu daleko od fašizma
 

- Sada smo na kolektivnim godišnjim odmorima, to je malo usporilo dinamiku. Od septembra nastavljamo uz činjenicu i da je izborna kampanja i da neće biti sigurno dinamično kao što je bilo prethodnih mjeseci, ali na tome će se raditi sigurno. Da li će to biti u septemru ili oktobru, još ne znamo - kazao je Okerić za Faktor.

Da li NiP-ove obećane inicijative čekaju predizbornu kampanju ili se ipak radi o bojazni da bi inicijativa poput ove mogla ugroziti koaliciju koju čine NiP, Naša stranka i SDP, zasad nije poznato. Svakako, treba uzeti u obzir da su se iz Naše stranke žestoko obrušili na NiP nakon LGBTI protesta i stavova koje su iznosili neki NiP-ovi funkcioneri. 

Najviše se zamjerilo ministru privrede Adnanu Deliću koji je stranicu Ministarstva privrede KS iskoristio za iskazivanje vlastitih stavova po pitanju "Parade ponosa".

U Našoj stranci su zamjerili i SDP-ovcima jer se ove godine nisu pojavili na povorci.

Iz Naše stranke su također poručili Konakoviću da njegova inicijativa da se odredi tačan prostor gdje se može protestovati neće proći. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.