open-navfaktor-logo
search
Burno
Konaković više nije na čelu Skupštine KS, sad predsjedava njegova stranačka kolegica Kristić
Obavijestio sam komesara da se pojača prisustvo policije, da se ne bi desilo kao u Crnoj Gori, instituciju ćemo zaštiti institucionalno, kazao je Konaković
27.12.2019. u 11:29
get url
text

Rukovodstvo Skupštine Kantona Sarajevo zakazalo je danas vanrednu press konferenciju o aktuelnoj situaciji u KS na kojoj je saopćeno da je od danas predsjedavajuća Skupštine KS Danijela Kristić, dosadašnja dopredsjedavajuća, članica Naroda i Pravde. 

Naime, ova press konferencija je, kako je to kazao Elmedin Konaković, dosadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, sazvana zbog dokemenata koje je dobio rano jutros a tiču se sazivanja hitne sjednice koju je od njega tražila nova većina u Skupštini.

-Razlog je dokument koji sam danas dobio, nešto prije 10 sati u kojem se traži da bez odlaganja, a najkasnije danas do 10 sati sazovem hitnu sjednicu Skupštine KS. Ja sam vama da se ne mučite pripremio članove Poslovnika u kojima se navode najvažniji članovi. Međutim, oni se nisu pozvali na ključni član 71 – kazao je Konaković.

{$galerijaFotografija}

Istakao je kako SDA od njega traži da uradi "nezakonitu stvar".

-Zašto ovi ljudi šalju meni dopis da uradim nešto nezakonito i zašto su zanemarili član 7.  koji eksplicite objašnjava način sazivanja hitne sjednice. Licemjerno je da oborite budžet, da imate rebalans, a da ne bude patetika šta se tamo nalazilo, to će vam ministri objasniti – kazao je Konaković dodajući kako je isti dan kada nije usvojen dnevni red zakazao Kolegij na kojem je sjednica zakazana za 8. januar, kako bi se nastavilo isplaćivanje plaća, socijalna davanja...

-Danas su nam poslali dokument da do 10 zakažemo sjednicu. Ovdje su jasne procedure, neko pametan, Zvizdić (Denis Zvizdić, op. a.) ili neko drugi napisao je kako ide smjena vlasti. Ovo mi je šesta promjena vlasti. Ovdje imate jasnu proceduru. Riječ je o ozbiljnim kršenjima propisa – nastavio je Konaković.

Istakao je kako on ne želi ništa zaustaviti.

- Njima se ne sviđaju datumi, vjerovatno nemaju dovoljno ruku, ili nisu isplatili ruke, ali ne može nezakonito. Upozorio sam sekretara Skupštine da ne mogu zakazati Skupštinu tako. Zamolio sam da se na dopredsjedavajuću Smiljanu Viteškić ne vrši pritisak. Podnijet ću krivične prijave ako neko pokuša izvršiti pritisak da se uradio nešto nezakonito – kazao je Konaković.

Konaković je istakao kako je obavijestio komesara policije KS da želi da se poveća broj policijskih sužbenika koji će čuvati njega i njegove zamjenike.

- Pošto imamo najave, a ovih dana se to dešava i u parlamentu RS-a i u Crnoj Gori, vidimo da je vruće da će biti nekih pokušaja nasilnih održavanja sjednica. Obavijestio sam komesara policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova i zatražio povećano prisustvo policije u ovim danima u Kantonu Sarajevo. Instituciju ćemo zaštiti institucionalno. Znači, povećano prisustvo policije kako bi predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg zaštitili u obavljanju svog posla. A mi smo dužni da osiguravamo poštivanja načela i uredbe Poslovnika. Mi ovo moramo braniti intelektom, psihom i fizikom – kazao je Konaković.

Kazao je i kako od danas on nije više predsjedavajući Skupštine KS.

-Predsjedavanje Skupštinom preuzela je Danijela Kristić, ona je prije pola sata preuzela tu ulogu. Mi smo između sebe odlučili. Ja neću više iz nekih moralnih i drugih razloga. Vibor Handžić to ne može biti jer je iz reda Ostalih, kao i premijer Edin Forto - kazao je Konaković.

Vandredna press konferencija rukovodstva Skupštine KS 27.11.2019.
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.