open-navfaktor-logo
search
Šef stranke priznao
Konakoviću se žuri da gradi po Sarajevu, koalicioni partneri se nisu složili s NiP-om
Na današnjoj press konferenciji Naroda i pravde obratili su se predsjednik ove stranke Elmedin Konaković, ministar prostornog uređenja u Kantonu Sarajevo Enver Hadžiahmetović, a govorili su o stavljanju van snage Odluke o zaštiti ventilacionih koridora.
24.05.2021. u 15:33
get url
text
get url
text

Govoreći o stavljanju van snage Odluke o zaštiti ventilacionih koridora, Konaković je tvrdio da je ta odluka nezakonita i da ne korespondira sa studijom koja je urađena. 

- Kada su vidjeli da su izgubili izbore, donijeli su dva važna akta i nezakonita. Prvi je dok Kapidžić (Faruk Kapidžić, op. a.) nije bio predsjednik Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. U tri općine u kojima su izgubili vlast zabranili su daljni rast i razvoj sve dok se ne vrate na vlast. Nezakonito zabranjuju gradnju i pomjeranje cigle. Za gradnju vam dozvolu mora dati HDZ-ovi ministar zajedno sa Kapidžićem. Druga nezakonita jeste o vjetrokoridorima, koja je donesena na bazi studije koju smo mi podržali. Ta odluka je nezakonita i ne korespondira sa tom studijom. Ovi ljudi koji su vlasnici prostora 25 godina se igraju sa građanima KS po ko zna koji put - kazao je šef NiP-a, te dodao da njihovi koalicioni partneri nisu podržali takav potez.

VEZANI TEKST - Presuda: Efendić nije bio u pravu kada je osporio Odluku o zaštiti ventilacionih koridora

- Iza donošenja takve odluke stojimo isključivo mi iz Naroda i pravde i koalicioni partneri nas nisu podržali. Šaljemo jaku poruku investitorima koji su bježali iz Sarajeva. Tibra se više u Sarajevu neće dešavati, niti ponavljati. Predugo smo govorili o SDA, ali često moramo odgovoriti na ono što oni nama govore. Dakle, mi smo glasali za ovu odluku, naši koalicioni partneri nisu - istakao je.

Ministar Enver Hadžiahmetović tvrdi da je ovakva odluka apsolutno obustavila gradnju u Kantonu Sarajevo.

- Ova odluka koju je donijela ranija Vlada u obrazloženju je stajalo da je ona zasnovana na zaključcima Vlade KS, kao i Skupštine KS, međutim ne stoji ono šta je ta odluka, a to je da je ova odluka obustavila apstolutno gradnju u Sarajevu. Studija koja je donesena o ventialcionim koridorima trebala je da bude alat kako da se izvrše izmjene o kvaliteti izraka u KS. Umjesto da se donese nova odluka o zaštititi zraka iz 2016. godine, donosi se odluka o zabrani gradnje - kazao je Enver Hadžiabdić.

Mišljenja je da je ovom odlukom nastupila velika praznima i nesigurnost u Kantonu Sarajevo, kao i da se zbog takve Odluke nisu mogli realizirati projekti vrijedni desetke miliona maraka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.