JU Poljoprivredno-prehrambena škola Prijedor raspisala je konkurs za upražnjeno radno mjesto profesora islamske vjeronauke. Konkurs kao i svaki drugi. Međutim...

Pravilnikom o vrsti stručne spreme nastavnika i stručnih saradnika u srednjim tehničkim i srednjim stručnim školama (Sl. glasnik RS-a broj: 29/12, 80/14 i 83/15) između ostalog prednost prilikom prijema u radni odnos, ukoliko bude prijavljenih, imat će kandidati sa utvrđenim statusom borca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske, utvrđenim statusu ratnog vojnog invalida odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske i utvrđenim statusom porodice poginulog borca odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske!

-Iako sam tačno prije godinu skrenuo pažnju na ovaj problem, oni koji su pozvani da prvi reaguju, nisu reagovali. Ovo je još jedan od primjera institucionalne diskriminacije manjinskih zajednica u mjestima povratka i davanja povlaštenog položaja boračkoj populaciji u odnosu na civilne žrtve rata. Znači, u ovom slučaju govorim o diskriminaciji u procesu zapošljavanja. Ovaj primjer konkursa je šablonski i vrijedi i za sve druge, a ne samo profesora islamske vjeronauke. Međutim ovaj primjer posebno "bode u oči" i pokazuje koliko entitetske vlasti nemaju osjećaja za manjinske zajednice - kaže za Faktor odbornik u Skupštini Grada Prijedora Mirsad Duratović, koji će danas podnijeti prijavu ombudsmanima za ljudska prava BiH.

Pročitajte cijeli tekst KONKURSA.