Srijeda, 27.01.2021.
h

Korisno je znati: Prerano ste osijedili, znate li zašto?

Iako je kosa jedan od najljepših ukrasa, ona može imati mnogo važniju ulogu. Ovaj dio našeg tijela, baš poput noktiju, otkriva mnogo o stanju organizma. Zato, ako primijetite nagle promjene na kosi, ne ignorirajte ih, jer mogu biti pokazatelj ozbiljnih zdravstvenih problema.

 

Pretjerano opadanje kose

Žena u prosjeku dnevno izgubi stotinjak dlaka, što se smatra normalnom pojavom. No, ako primijetite kako je kosa počela značajnije otpadati, otiđite kod ljekara, jer to može biti znak poremećaja u ravnoteži hormona, ali i bolesti poput pityriasis amiantacea i seboreje te poremećaja rada štitnjače.

Tanka i slaba dlaka

To može ukazivati na hipotireozu, bolest štitne žlijezde koja nastaje zbog premale proizvodnje hormona. Štitnjača regulira rad endokrinog sistema i utječe na strukturu kose. Razlog može biti i stres, koji utječe na zadržavanje natrija (soli), koji se može akumulirati oko folikule dlake uzrokujući smanjeni prijenos hranljivih tvari koje su prijeko potrebne.

Kosa koja pada u pramenovima

Otpadanje malih pramenova može biti izazvano alopeciom areatom, autoimunom bolesti uzrokovanom velikim promjenama u organizmu poput trudnoće ili bolesti pri kojoj imunološki sistem slabi i time utječe na smanjenje folikula dlake. Isto tako, citostatici, vitamin A i njegovi derivati, antidepresivi, hormoni (testosteron), lijekovi za smanjenje masnoća u krvi, kao i određene vrste lijekova za visok pritisak također mogu izazvati prekomjerno opadanje kose.

Preuranjene sijede dlake

Imate li mnogo sijedih, a mlađi ste od 35 godina, moguće je da vam nedostaje vitamina B12 i B9, znanog i kao folna kiselina. To može biti uzrokovano i lošim kvalitetom krvi te problemima s bubrezima, poremećajem rada štitnjače, ali i kožnom bolešću kao što je vitiligo.

Dijeta lomi dlaku

Kosu čini bjelančevina keratin, pa njihov nedostatak u prehrani može oslabiti dlaku toliko da ona vrlo lako puca. Lomljivu kosu uzrokuje i pothranjenost. Naime, dijete koje podrazumijevaju niski unos ugljikohidrata mogu utjecati na pojačano opadanje, ali i kvalitet, zbog čega ona može postati tanka i lomljiva. Krivca za lomljivu kosu možete pronaći i u nedostatku vitamina A ili H (biotina) te pretjeranom izlaganju kose UV zrakama.

(Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh