open-navfaktor-logo
search
Kruna karijere
Kraj dominacije velikana: Višća sa Bašakšehirom prvak Turske!
Fudbaleri Bašakšehira prvi put u historiji prvaci su Turske.
19.07.2020. u 22:21
get url
text

Tim bh. fudbalera Edina Višće osvojio je titulu kolo prije kraja Super lige. Bašakšerhir je večeras na svom stadionu pobijedio Kayserispor, koji s klupe predvodi Robert Prosinečki, rezultatom 1:0. Gol odluke postigao je Takdemir u 19. minuti.

Edin Višća je u 36. minuti promašio penal.  Brzonogi Zmaj unatoč tome igra odličnu sezonu i najbolji je igrač svog tima sa 12 golova i 12 asistencija.

U večerašnjem duelu dogodila se i jedna nesvakidašnja situacija, kada je na stadionu nestalo struje, a zbog otklanjanja kvara prekid je trajao dvadesetak minuta. Reflektor je "izdao" i u 85. minuti, ali je meč brzo nastavljen.

Iza Bašakšehira je ostao Trabzonspor, koji ima sedam bodova manje. Trabzonspor je na svom terenu poražen od Konyaspora rezultatom 4:3. Gosti su zahvaljujući ovoj pobjedi i velikom preokretu (Trabzon imao prednost 3:1), ostali u ligi, a jedan gol postigao je i Riad Bajić.

U 60 godina postojanja Super lige Turske, osvojiti titulu prvaka zemlje za rukom je pošlo samo pet klubova, i to Bešiktašu, Fenerbahčeu, Galatasarayu, Trabzonsporu i Bursasporu. Prema tome, Bašakšehir je postao i šesti klub s titulom prvaka Turske.

Istanbul Bašakšehir je mlad klub u odnosu na brojne turske klubove s tradicijom dužom od 100 godina. Osnovan je 1990. godine, a njegov osnivač je tadašnji gradonačelnik Istanbula Nurettin Sozen, odnosno Grad Istanbul.

Sve do juna 2014. godine klub je djelovao u tom okviru kao Istanbul Buyuksehir Belediyespor, a od 2014. nastavlja djelovati izvan Gradske uprave, odnosno kao fudbalski klub Istanbul Bašakšehir. Domaće utakmice igra na stadionu Fatih Terim u istanbulskoj četvrti Bašakšehir.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.