open-navfaktor-logo
search
Predmet "Farmer"
Kriminal s kineskim traktorima: Akcija u kojoj je uhapšen savjetnik Nermina Nikšića još nije dobila epilog
Početkom prošle godine na području Bosne i Hercegovine izvedena je velika akcija kodnog naziva "Farmer" u kojoj je tada uhapšeno više osoba zbog malverzacija sa dodjelama traktora koje je 2012. godine BiH donirala Kina, a do danas nije donesena tužilačka odluka u ovom predmetu.
31.05.2020. u 10:28
get url
text
get url
text

Velika akcija Federalne uprave policije i MUP-a Kantona Sarajevo, pod vođstvom Tužilaštva KS, svojevremeno je izazvala pažnu javnosti, ali ubrzo je zaboravljena ili jednostavno "potisnuta".  

Sporni traktori trebali su biti raspoređeni izbjeglicama, ali je Vijeće ministara BiH nakon majskih poplava 2014. godine odlučilo da kinesku mehanizaciju i opremu, čija je vrijednost veća od milion KM, donirati poplavljenima.

Prema informacijama koje smo dobili iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, trenutno je 17 osoba osumnjičeno zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, lažno predstavljanje i prevara.

- Radi se o kompleksnom predmetu na kojem se aktivno i intenzivno radi. Preduzeto je više radnji dokazivanja navedenih krivičnih djela – kazali su nam iz Tužilaštva.

Dodali su da, budući da je istraga i dalje u toku, trenutno ne mogu dati više informacija. Odgovor na pitanje u kojoj je fazi istraga i kada se može očekivati tužilačka odluka u ovom predmetu, nismo dobili.

- Kada bude donesena tužilačka odluka, izvjestit ćemo javnost - istakli su.

Ova vrijedna donacija došla je i u ruke onih koji nisu pretrpjeli nikakvu štetu u poplavama. Dobar dio mehanizacije podijeljen je u područjima koja tokom poplava nisu ni bila poplavljena. Radi se o traktorima, laktofrizima za mlijeko, analizatorima za mlijeko, setovima za mužu i ostaloj opremi.

Traktor je, između ostalog, dobio Momir Kovač, rođak Dragomira Kovača iz Interresorne radne grupe Ministarstva za ljudska prava BiH. Traktor je uručen i zatvoru na Kuli u Istočnom Sarajevu, Univerzitetu u Istočnom Sarajevu, a motorne pile dobile su i Srpska pravoslavna crkva u Stocu i Islamska zajednica u Rotimlji.

Predsjednik Komisije Federalne vlade bio je Ivica Mladina, savjetnik tadašnjeg premijera FBiH Nermina Nikšića, te je on bio jedan od uhapšenih u akciji krajem marta 2019. Tada je privedeno više osoba, a sumnja se da su od 2014. do polovine 2015. u svojstvu članova Komisije za dodjelu poljoprivredne mehanizacije nezakonito podijelili i prodali poljoprivrednu mehanizaciju. U akciji je tada bio uhapšen i bivši ministar u Vladi FBiH Desnica Radivojević.

Podjela i prodaja su vršene na način da su istu za gotov novac prodavali direktno korisnicima ili putem posrednika po znatno nižim tržišnim cjenama, a sve u cilju stjecanja protivpravne imovinske koristi.

Vlada RS-a dobila je 75 traktora, 30 motokultivatora, 43 motorne pile, 22 seta za mužu, 16 laktofrizera i 8 analizatora za mlijeko.

Vlada Federacije BiH trebala je rasporediti 96 traktora, 37 motokultivatora, 52 motorne pile, 26 setova za mužu, 22 laktofrizera i 11 analizatora za mlijeko.

Vlada Distrikta Brčko: 9 traktora, 3 motokultivatora, 5 motornih pila, 2 seta za mužu, 2 laktofrizera i 1 analizator za mlijeko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.