On je napisao da je "tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba i za te zločine do danas niko nije odgovarao".

VEZANI TEKST - Provokacije: Fotografije poginulih pripadnika Vojske RS-a na putu prema Potočarima

- Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine djece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu - naveo je on na Facebooku.

Dodao je da ga je posebno uvrijedilo "kao čovjeka a i člana porodice koja je u proteklom ratu izgubila 86 članova srodnika, jeste činjenica da Tužilaštvo Republike Srpske podiže optužnicu protiv mene za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje".

- Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? - napisao je Rankić.

Podsjetimo, na putu od Bratunca prema Memorijalnom centru Potočari, neposredno pred obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, grupa ljudi postavila je fotografije na kojima se nalaze Srbi poginuli tokom proteklog rata, odnosno, poginuli pripadnici Vojske RS-a, koja je i počinila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. 

Fotografije su postavljene u dužini 2,2 kilometra na putu prema Potočarima na inicijativu Boračke organizacije Bratunac i tamošnje vlasti. Na pojedinim fotografijama ima i žena i djece.

U Potočarima je i ovog 11. jula, na godišnjicu genocida nad Bošnjacima, klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida u Srebrenici, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.