open-navfaktor-logo
search
Izazivanje mržnje
Krivična prijava protiv načelnika Bratunca zbog provokacije uoči dženaze u Potočarima
Načelnik Bratunca, Srđan Rankić na društvenim mrežama saopćio je da je Tužilaštvo Republike Srpske protiv njega podnijelo krivičnu prijavu, zbog toga što je, kako je naveo, osumnjičen za postavljanje fotografija ubijene djece i vojnika Vojske RS-a na putu Bratunac-Potočari pred 11. juli.
29.07.2022. u 16:45
get url
text

On je napisao da je "tokom rata u Srednjem Podrinju i Birču ubijeno 3.267 Srba i za te zločine do danas niko nije odgovarao".

VEZANI TEKST - Provokacije: Fotografije poginulih pripadnika Vojske RS-a na putu prema Potočarima

- Želeći da međunarodnoj javnosti skrenemo pažnju na srpske žrtve, i da za zločine nad njima još nema adekvatne kazne, pomogao sam porodicama poginulih i nestalih Srba, da duž puta koji vodi od Bratunca ka Srebrenici postave fotografije nastradalih Srba. To je bio jedini način da predstavnicima međunarodne zajednice, koji su prisustvovali komemorativnom skupu u Potočarima 11. jula, pokažemo lica stradalih Srba, nevine djece i civila od kojih oni već 30 godina okreću glavu - naveo je on na Facebooku.

Dodao je da ga je posebno uvrijedilo "kao čovjeka a i člana porodice koja je u proteklom ratu izgubila 86 članova srodnika, jeste činjenica da Tužilaštvo Republike Srpske podiže optužnicu protiv mene za javno izazivanje i podsticanje nasilja i mržnje".

- Neprestano čitam ovu optužnicu i postavljam sebi ista pitanja: Kako je moguće da me institucije Republike Srpske optužuju za ovo? - napisao je Rankić.

Podsjetimo, na putu od Bratunca prema Memorijalnom centru Potočari, neposredno pred obilježavanje 27. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, grupa ljudi postavila je fotografije na kojima se nalaze Srbi poginuli tokom proteklog rata, odnosno, poginuli pripadnici Vojske RS-a, koja je i počinila genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. 

Fotografije su postavljene u dužini 2,2 kilometra na putu prema Potočarima na inicijativu Boračke organizacije Bratunac i tamošnje vlasti. Na pojedinim fotografijama ima i žena i djece.

U Potočarima je i ovog 11. jula, na godišnjicu genocida nad Bošnjacima, klanjana kolektivna dženaza za još 50 žrtava genocida u Srebrenici, za čiji su ukop pronađenih posmrtnih ostataka saglasnost dali članovi porodica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.