open-navfaktor-logo
search
Izuzeta dokumentacija
Kriza u Tuzlanskom kantonu: Krim policija u prostorijama Skupštine TK, uključio se i OHR
Sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona, koju je obećala sazvati nove većina u TK, danas nije održana, a nije pokrenut niti jedan korak na njenoj pripremi kroz zakonodavno tijelo Kantona, saznaje Faktor.
05.01.2021. u 15:19
get url
text
Zgrada Skupštine TK

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović, koji još uvijek obnaša tu funkciju, danas nam je potvrdio da je krim policija izuzela zapisnike sa sjednica Skupštine TK koje su održane 16., 28. i 31. decembra te službenu zabilješku o dešavanjima na sjednici koju je sazvala nova većina.

Istraga u toku

- Krim policija istražuje po krivičnoj prijavi, koju smo premijer TK Denijal Tulumović i ja, podnijeli protiv nove većine zbog napada na ustavni poredak FBiH - rekao je Vujović.

Vladu TK podržava 17 zastupnika iz SDA, DF-a, SD-a i SBiH. Ta Vlada je 31. januara u popodnevnim satima, nakon cjelodnevnih dešavanja, a na osnovu informacije koju je dostavio Vujović, proglasila postojanje posebnih prilika u TK. Potom je usvojila Budžet TK za 2021. godinu i Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK.

VEZANI TEKST-Politička blokada TK: Hoće li nova većina ostvariti obećano, šta će uraditi sekretari u Vladi
 

Inače, novu većinu čini 18 zastupnika SDP-a, PDA, SBB-a i Naše stranke. Prevrat su donijeli zastupnici SBB-a, koji smjenjuju Vladu TK u kojoj, još uvijek, sjede njihovi ministri. Tih 18 zastupnika su 31. januara, u roku od tri minute sazvali sjednicu Skupštine, dok je u BKC-u trajala sjednica zastupnika koji podržavaju Vladu TK, te su imenovali novo rukovodstvo Skupštine, smijenili premijera i ministre i ovlastili sekretare Vlade i ministartsva da obavljaju njihov posao.

Međutim, danas je jasno da niti jedna odluka koju je nova većina naprasno donijela nije implementirana.

U Vladi TK saznajemo da su premijer TK i svi ministri na svojim radnima mjestima, pa čak i ministri SBB-a, od kojih je jedan na poslu, a drugi na godišnjem odmoru. Dakle, posao nisu preuzeli sekretari.

Prema odluci nove većine, na sjednici za koju je podnesena krivična prijava, za predsjednika Skupštine TK izabran je Slađan Ilić iz SDP-a, a njegova nova zamjenica je njegova stranačka koleginica Vedrana Petrović, dok je Lejla Vuković iz SBB-a, ostala na funkciji zamjenice predsjednika, što je bila i ranije.

Grupa od 18 zastupnika jučer je Kantonalnom tužilaštvu TK podnijela krivičnu prijavu kako je navedeno "smijenjenog premijera TK Denijala Tulumovića i smijenjenog predsjednika Skupštine TK Žarka Vujovića". Razlog je sjednica Vlade TK na kojoj su usvojeni Budžet i Finansijski plan ZZO-a.

Ko je predsjednik?

Iako u prijavi navode da su Vujović i Tulumović smijenjeni, u zaglavlju kod podnosioca prijave Slađan Ilić nije naslovljen kao predsjednik Skupštine TK, a Vedrana Petrović kao zamjenica. Umjesto toga piše da su zastupnici, iako kod Lejle Vuković, navode da je zamjenica predsjednika Skupštine. Postavlja se pitanje čija je Vuković zamjenica, jer na osnovu dokumenta koji je sačinilo 18 zastupnika, Vujović je smijenjen, a Ilić nije predsjednik.

Također, u Skupštini TK saznajemo da je Ured visokog predstavnika (OHR) jučer kontaktirao sekretara Skupštine TK, tražio pojašnjenja i dostavu zaspisnika sa sjednica. Također, iz nekoliko izvora saznajemo da je OHR kontaktirao i Vladu TK i da je također tražena dokumentacija.

U Skupštini također saznajemo da odluke sa sjednice nove većine nisu ovjerene pečatom Skupštine TK, nego je o njoj službenu zabilješku napravila službenica koja je prisustvovala sjednici i ta je zabilješka poslata OHR-u, a danas ju je izuzela i policija.

Podsjećamo, prvi puta je smjena rukovodstva Skupštine TK potegnuta na sjednici 16. decembra i na to je Vujović pokrenuo zaštitu vitalnog nacionalniog interesa uz podršku svog zamjenika Borisa Krešića iz DF-a. Ustavni sud FBiH jučer je obavijestio Vujovića da Vijeće za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa ovog suda nije popunjeno i da se zahtjevi po ovom osnovu mogu razmatrati tek kada se imenuje peti član pomenutog vijeća.

Po svemu sudeći, TK je trenutno u blokadi, a tako će biti dok se ne očituje OHR, a potom Tužilaštvo TK i na kraju Ustavni sud FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.