KS: Premijer Konaković obećao 100 hiljada maraka za festivalski fond

Objavljeno: 29.03.17 u 17:00

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković održao je sastanak sa Edinom Papo, Aidom Abadžić - Hodžić, Harisom Pašovićem, Dinom Mustafićem, Danijelom Žontarom, Damirom Uzunovićem i Amirom Vukom - Zecom na kojem su razgovarali o aktuelnoj situaciji u oblasti kulture.

Sastanak u Vladi KS: Kultura u Sarajevu mora imati budućnost
Sastanak u Vladi KS: Kultura u Sarajevu mora imati budućnost

- Kultura u Sarajevu mora imati budućnost, iako se mi nalazimo u jednoj paradoksalnoj situaciji. Ona je jedna od najuspješnijih društvenih grana u BiH i to zahvaljujući entuzijazmu naših umjetnika, koji kreiraju izvanredna djela u svim umjetničkim disciplinama, gostuju mnogo u regionu i širom svijeta. Tu su i festivali poput MESS-a, Sarajevo film festivala, Balet festa i drugih zbog kojih smo  kao jedan mali grad uspjeli da postanemo važno mjesto na kulturnoj mapi svijeta. Istovremeno, mi imamo mnogo problema. Jedan do njih je konstantno smanjenje ionako malog budžeta za kulturu na svim razinama vlasti - kazao je reditelj Pašović.

Svi učesnici sastanka su konstatovali kako je potrebno sistemski riješiti ove probleme, te nastojati uvezati sve oblasti umjetnosti s ciljem jačanja našeg kulturnog imidža.

- Sarajevo je uvijek bilo prepoznatljivo i po baletu, koji danas  nema ni scenu, ni kadar, a ni viziju - istakla je Papo ovom prilikom.

Premijer Konaković je najavio da će do juna ove godine Vlada Kantona Sarajevo uvesti novi način funkcionisanja univerziteta, uz novu raspodjelu novca, prema kojoj će budžetska sredstva pratiti stvarne potrebe za školovanje budućih kadrova.

- Za dva mjeseca prihod od boravišne takse novoformirane Turističke zajednice iznosi 100 hiljada maraka, a mi planiramo ta sredstva usmjeriti za festivalski fond - obećao je premijer Konaković, navodi se u saopćenju Vlade KS.