Četvrtak, 06.05.2021.
h

Kulturni centar Univerziteta u Sarajevu ”Seljo”: Mjesto rađanja ljubavi i prelijepih uspomena i utisaka

Svako putovanje i turneja je jedna priča. Vratimo se prepuni utisaka i lijepih doživljaja, ali i zadovoljni našim nastupima i uspjesima

Akademski kulturni centar Univerziteta u Sarajevu (AKCUS) “Seljo” sinoć je u Bosanskom kulturnom centru održao koncert svih svojih ansambala pod nazivom “Svojima, s ljubavlju”.

– Nakon 10 godina nastupali smo u okviru manifestacije ”Baščaršijske noći ” i to je naš poklon građanima, dijaspori i turistima Sarajeva – kazao je za Faktor pomoćnik direktora AKCUS-a ”Seljo” Kemal Borovac, dodavši da je osvješćivanje bh. građana i publike širom svijeta u vezi s našim tradicijskim naslijeđem u plesu, pjesmi, igri, nošnji, jedan od osnovnih zadataka ovog ansambla.

Njeguju tradiciju

Borovac ističe da je AKCUS “Seljo”, osnovan 1949. godine kao članica Univerziteta u Sarajevu, do danas izgradio prepoznatljiv stil umjetničkog izražaja. Brojni su, kako kaže, doajeni sevdaha, koreografi, muzičari, operski umjetnici, dirigenti, priznati književnici, dramski i likovni umjetnici, naučni i estradni radnici, koji su počinjali svoje karijere u “Selji”.

Impozantan je i broj ansambala koji trenutno rade u ”Selji”: Akademski ansambl narodnih igara i pjesama ”Seljo”, Akademski mješoviti hor ”Seljo”, Vokalna grupa tradicionalne muzike ”Seljo”, Narodni orkestar ”Seljo”, Narodni orkestar ”Bembaša”, Tamburaški orkestar „Seljo“, Vokalni ansambl “Prijatelji”, Vokalni ansambl “Corona”, Plesni ansambl “Elenes”, te Likovni atelje “Seljo”.

Njegujući kulturno naslijeđe naroda Bosne i Hercegovine i zemalja zapadnog Balkana, gostovali su u brojnim zemljama Evrope, Azije, Afrike i Sjeverne Amerike, gdje su dobijali nagrade i priznanja na lokalnim i međunarodnim festivalima, a kako je kazao Borovac, ovo ljeto su na turneji u Bosni i Hercegovini.

Ansambl prati Narodni orkestar ”Seljo”, a najbolje pjevačice i pjevači ansambla članovi su ”Vokalne grupe tradicionalne muzike ”Seljo”, koja izvodi stare tradicionalne napjeve iz Bosne i Hercegovine.

akcus-seljo2

Putovanja i druženja

Razgovarali smo i sa članovima AKCUS-a ”Seljo” koji su presretni što su članovi ove akademije, gdje se osjećaju kao jedna porodica. Kako ističu, mnogo se ljubavi rodilo na putovanjima i mnogo uspomena nose sa turneja.

– Mnogo smo putovali i putujemo još uvijek. Svako putovanje i turneja je jedna priča. Vratimo se prepuni utisaka i lijepih doživljaja, ali i zadovoljni našim nastupima i uspjesima – kazala nam je Azira Softić, dugogodišnja članica Akademije.

(Dž. Jusufović/Faktor.ba)

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh